T
Geslacht Torreya: Omvat zes soorten.
Geslacht Taiwania: Er zijn twee soorten.
Geslacht Tsuga: Omvat 18 soorten.
Geslacht Taxodium : Er zijn drie soorten.
Geslacht Taxus : Omvat ongeveer 8 soorten.
Geslacht Torreya
Het geslacht Torreya bestaat uit 6 soorten: Torreya californica, Torreya fargesii, Torreya grandis, Torreya jackii, Torreya nucifera, (146) en de Torreya taxifolia. De soort komt voor in de USA, China en Japan en kenmerkt zich door scherpe naalden een dopvormige vrucht.
Torreya nucifera (146)
Japanse torreya is te herkennen aan de twijgen die helder oranjebruin tot mahoniekleurig zijn. De naalden zijn korter dan van de Californica tot 3 cm. De boom is zeldzaam en heeft zijn verspreidingsgebied in Japan: Zuid-Honshu.
Torreya californica (144)
Californische torreya
In Quatrebras staan er twee. Het is een open boom met enorm scherpe naalden die onder verschillende hoeken zijn ingeplant. Kleur vann de twijg gaat van groen naar bruin in het derde jaar.
Geslacht Tsuga
Hemlockspar
Van het geslacht Tsuga (Hemlockspar) zijn 9 soorten bekend. Het loof voelt zacht aan. Ze komen voor in N-Amerika, de Himalaja en O.-Azië.
Tsuga canadensis Minuta (50A)
Oostelijke hemlockspar
Drie geplant in 2014, het is een langzaam groeiende bolvorm.
Tsuga canadensis Pendula (227)
Oostelijke hemlockspar
Een hangende vorm van de Hemlockspar, langzaam groeiend. De hoofdtak moet steeds opgebonden worden anders gaat hij kruipen. Je kan hem ook mooi over muurtjes heen laten groeien. Op te kalkrijke grond worden de naalden geel. In 1997 wild verzameld in Oost- Canada bij het Adirondack park. Van Arie drie exemplaren gekregen bij zijn verhuizing naar Zwolle. Op het midden van de twijg is een rij naalden omgebogen en is de zilverkleurige onderkant van bovenaf zichtbaar. De wild verzamelde zijn in Borger uitgeplant.
Het park ligt tussen New York en Ottawa, ook de Abies balsamea komt hier veel voor, door de sneeuwval is de boom vrij smal. Onderweg hebben we Woodstock ook nog even aangedaan.
Tsuga heterophylla (231)
De Westerse hemlockspar.
De onderzijde van de naalden heeft brede, blauwwitte strepen. Kegels in trossen. Van Z-W Alaska tot het Siskiyou gebergte van Noord California. Groeit goed op lichte zandgronden. Topscheuten soms wel een meter omlaag gebogen, na enige tijd richt de scheut zich op. Bij de ingang van Pinetum Ter Borch staan mooie exemplaren. Op een van de foto's een zwarte specht in een Hemlockspar.
Tsuga mertensiana (151)
Merten' berghemlockspar
Prachtig blauw exemplaar van de berghemlockspar. De kegels zijn de grootste van de Hemlocksparren en hangen aan de twijgen. Groot verspreidingsgebied van Alaska tot de Sierra Nevada in de kustgebieden. Langzame groeier, wordt niet ouder dan 500 jaar.
Pseudotsuga menziesii (130)
Douglasspar
Door Philip geplante boom waarin elk jaar ransuilen overwinteren.
Menzies een Schotse ondekkingsreiziger vond deze boom in 1791 in British Columbia, Canada. Ook blauwe ex. in het Pinetum.
Taiwania cryptostroboides (211)
Taiwanese cipres
Bij ons nauwelijks winterhard.
De tweede soort is de recent ontdekte Taiwania flousiana gevonden in Burma.
Taxodium distichum (178)
Moerascipres uit het zuiden van de VS. Van Delaware tot Texas en langs de Mississippi tot Missouri. Samen met de Metasequoia glyptostroboides zijn zij de enigste bomen die in de winter zowel blad als wel twijgen verliezen. Het verschil tussen de bomen is snel te zien. De Metasequoia heeft tegenoverstaande bladeren. Bij de Taxodium verspringen de naalden, ze staan niet recht tegenover elkaar op de twijg. De derde foto is uit 2017.
Taxodium mucronatum (237)
Moerascipres
In 2017 uit zaad opgekregen, gekocht als de Taxodium huegelii.