Pinetum Quatrebras is in 2009 opgezet in het Le Roy gebied van de wijk Lewenborg in Groningen. De viersprong Noorddijkerweg en Oude Stadsweg wordt op oude landkaarten Quatrebras genoemd, het leek ons een leuk idee om het Pinetum deze naam te geven. Een Pinetum is een plaats waar meerdere soorten coniferen (kegeldragers) zijn samengebracht. Bij de indeling van de tuin hebben wij ons laten inspireren door tuinarchitect H. Copijn verantwoordelijk voor de inrichting van Pinetum Blijdenstein in Hilversum. De tuin heeft mede hierdoor gebogen paden met slingerend verloop om de indruk van oneindigheid te wekken en verrassingseffecten te creëren. Wethouder Jannie Visscher van de gemeente Groningen heeft het in 2008 mogelijk gemaakt op deze plaats midden in de woonwijk het Pinetum op te zetten.

Auteur : Rieks Leber

Alle foto's op deze website zijn gemaakt door Rieks Leber en mogen zonder toestemming van hem niet voor andere publicaties gebruikt worden.


  • Driejarenplan Pinetum Quatrebras 2009-2011

    In het driejarenplan omschrijven we de opzet van het pinetum als volgt: Ons plan is het realiseren van een altijd groenblijvende tuin met veel verschillende soorten coniferen (kegeldragers), een ondergroei van Rododendrons en Azalea’s, vlinderbomen, sierheesters, vaste planten, maar ook wat fruitbomen en perkjes met aardbeien etc. Wij zoeken deze diversiteit, vooral om meerdere soorten insecten, amfibieën en vogels in het gebied te krijgen. We streven ernaar een diverse en zeldzame collectie coniferen samen te brengen. In de zomermaanden fleuren we de boel op met veel bloemenpracht. Wie zijn de mensen die het Pinetum hebben ontwikkeld. Dat is in de eerste plaats natuurlijk Philip Roodenburg, kweker van meerdere bomen die zijn uitgeplant in het park. Milena Huender heeft meerdere vijvers aangelegd en onderhoud en ontwikkeld een gedeelte van de tuin aan het einde dicht bij Quatrebras. Wim de Boer heeft ons meegeholpen met de aanleg van de paden. Wil Leber heeft zijn aanhanger en auto een twintigtal keer ter beschikking gesteld om flagstones, zwerfkeien, grind, bazaltstenen, kinderkopjes, kloostermoppen en andere zware materialen voor de tuin op te halen. Rieks Leber heeft de collectie verzameld, de grove infra structuur ontworpen en o.a.de Japanse tuin aan het begin van de stadsweg aangelegd.

  • Oude situaties

    Op een van de foto's goed zichtbaar dat de Berberis heg bijna geheel over de stoep komt. Dit was het tuintje van Albert, maar raakte na het verhuizen van Albert volledig in verval, weken zijn we bezig geweest om alle klinkers uit de grond te halen, ja want Albert was een verzamelaar. Al de stenen zijn op dezelfde plek ook weer verwerkt in de muurtjes. Je ziet ook dat wandelen over het trottoir nauwelijks mogelijk was. Op de foto het hekje van Albert.

  • Wimpel vijver

    De vijver is op een natuurlijke wijze in de tuin opgenomen en er zijn meerdere doorkijkjes naar het water.

inloggen