Jun

Juniperus bermudiana (216)

Juniperus bermudiana (216)

Quatrebras

Zoals de naam al aangeeft komt de jeneverbes voor op de Bermudas.
Je verwacht dan geen winterhardheid, maar toch nog steeds een volwaardige boom. De plant is in 2010 gekocht bij Edwin Smits, dus ga er dan vanuit dat dit een echte Bermudiana is. Belangrijk kenmerk de paren naalden die steeds in een hoek van 90 graden achter elkaar staan.

Lees meer

Juniperus chinensis Stricta

Juniperus chinensis Stricta

Wimpel
Door Philip geplante jeneverbes. Mooi driestammig gesnoeid sept.2011. Opmerkelijke bast. Eerstejaars naalden voelen vettig aan.

Lees meer

Juniperus cedrus

Juniperus cedrus

Ver weg van de bewoonde wereld op de klif van La Fortaleza in het PARQUE NATIONAL DEL TEIDE vind je nog enkele volwassen exemplaren van de Cedro Canario, de boom is inheems op de vulkaan eilanden Tenerife, La Palma, El Hierro, La Gomera en Gran Canaria.
Nauwgezet alle wegen bestudeerd om zo dicht mogelijk bij La Fortaleza te kunnen komen, maar helaas het gebied is alleen te bereiken via een wandelpad van 6 km over geaccidenteerd terrein. La Fortaleza ligt ten noorden van de Teide op het eiland Tenerife. Op de klif van La Fortaleza zou nog een natuurlijk bestand groeien van de Juniperus cedrus.
Vanuit Puerto de la Cruz gaan we op weg richting Oratova het klimmen is begonnen, haarspeldbochten volgen elkaar snel op, Aquamansa (even onthouden deze plaats) is in zicht en passeren de forellenkwekerij. Het gaat verder omhoog tot bij het plaatsje El Potillo op 1980 meter hoogte. Vanaf hier bij de parkeerplaats vlak boven het restaurant start de wandeling. Bij het informatiehokje kun je een kaart krijgen met de verschillende wandelroutes. Meerdere wandelpaden rondom de Teide zijn hier uitgezet. Het wandelpad Sendero 1 naar naar La Fortaleza volgen, het is 1 uur en 45 minuten lopen volgens het info bord. Een nieuw aangelegde inheemse botanische tuin is het begin van de wandeling.
Adembenemende schoonheid hier aan de voet van de Teide, geen afval, geen onkruid, rotsblokken en daar tussen exotische planten die vaak alleen maar op deze eilanden voorkomen en af en toe ook afgewisseld met lavastromen en oprukkende bossen van de Pinus Canariensis. De Teide met een hoogte van 4300 meter is het centrale gebergte van het eiland met altijd sneeuw op de top. Waar je ook bent op het eiland altijd kun je de berg zien. Bij rustig weer en heldere hemel kun je met de gondel tot vlakbij de top komen. La Gomera ten westen en Gran Canaria ten oosten zijn de blikvangers.
Gelukkig een goed gevoerde jas meegenomen, het is hard nodig want het is hier fris op 2000 m. De wandeling is begonnen, de lucht wordt wat ijler het is op en af door de verschillende kraters. Na ruim een uur lopen een stukje woestijn voor me, er groeit niks en het gebied is afgezet met hekwerk van 60 cm hoogte. Proefgebied staat er op een bordje. Rechts gaat het pad de berg in maar je moet Santilo 1 blijven volgen. Op het pad plotseling een groot aantal kegeltjes van de jeneverbes, hebben vogels deze hier neergelegd? Na ruim twee uur dan toch de eerste Cedro, het lijkt me aanplant, nog geen begin van een natuurlijk bestand. Doorlopen en dan een eenzame Pinus canariensis tegen de rotswand van La Fortuleza, even verder ernaast een brede struik, is dit dan de Cedro canario? inderdaad dit is hem, tot mijn teleurstelling staan er maar een stuk of 4 volwassen struiken, de rest een stuk of 20 moet jonge aanplant zijn. Bij het eindpunt van Santilo 1 een bordje die waarschuwt tegen muggen, na 100 meter begint ook het dennenbos dus daar staan ook geen jeneverbessen meer. Op deze afgelegen plek hebben slechts vier jeneverbessen op de klif van La Fortaleza zich kunnen handhaven. Vijfhonderd jaar Spaanse overheersing hebben een verwoestende uitwerking gehad op deze boomsoort. De Juniperus cedrus levert uitstekend timmerhout en is daarom grootschalig gekapt zonder oog te hebben voor herplant.
Gelukkig hebben ze vlak na de oorlog de dreiging van het uitsterven ingezien en zijn toen begonnen met een herbeplantingsprogramma. In Aquamansa dat ligt tussen Puerto de la Cruz en de Teide is bij de forellenkwekerij ook een kwekerij waar inheemse boomsoorten worden gekweekt.
Her en der rondom de Teide op hoogtes tussen de 1000 en 2000 meter zijn gelukkig weer veel jonge gekweekte jeneverbessen uitgezet.
De jeneverbessen die bij La Fortaleza groeien zijn struiken, nieuw uitgezette bomen bij de berg La Caldera lager gelegen en met meer regen, groeien exemplaren met een duidelijke stam en zijn zo’n zes met hoog. De Cedro canario heeft twee witte strepen op de onderkant en de naalden zijn vrij kort tot 1 cm. De soort kenmerkt zich door opgaande takken en afhangende twijgen. Het is een decoratieve boom maar helaas bij ons niet winterhard.
Rex Leber.

Lees meer

Juniperus chinensis Monarch

Juniperus chinensis Monarch

Quatrebras
Deze mooie jeneverbes staat in de bocht bij de Wimpel. Om de boom heen is veel met natuursteen gewerkt, zo zie je er twee ronde stoepranden die in vroeger jaren geheel door mensenhanden zijn uitgebikt.

Lees meer

Juniperus communis Hibernica

Juniperus communis Hibernica

Ter Borgh
Ierse jeneverbes. Slank en zuilvormig.

Lees meer

Juniperus communis

Juniperus communis

Wimpel
Mooi slank blijvende vorm van de communis.
Op de andere foto de Compressa

Lees meer

Juniperus communis cv Horstmann

Juniperus communis cv Horstmann

Blijdenstein
Treurvorm van de Communis. Opvallend de sluiers langs de takken. De Juniperus communis heeft een enorm verspreidingsgebied, dat zich uitstrekt van N-Amerika, Europa, N-Afrika, N-Azië tot Japan.

Lees meer

Juniperus conferta Schlager

Juniperus conferta Schlager

Wimpel
Erg geschikt voor rotstuinen.

Lees meer

Juniperus davurica (230)

Juniperus davurica (230)

Quatrebras

Een keiharde kruipende struik inheems in Centraal-Azië en Siberië.
De boom heeft een mooie groene kleur. Een bijzonder kenmerk is de naaldachtige en schubachtige groei die op een enkel takje kunnen voorkomen.

Lees meer

Juniperus foetidissima

Juniperus foetidissima

De jeneverbes ontmoeten we op de Olympos berg van Cyprus. Prachtige exemplaren vind je hier tot op 2000 meter. Het lijkt me dat de boom winterhard is in Nederland, ondanks dat zie je hem weinig aangeplant in ons land.

Lees meer

Juniperus hemisphaerica

Juniperus hemisphaerica

Bij toeval gezien op Sicilië, het verslag is gepubliceerd in het december nummer 43 (2010) van de Nederlandse coniferenvereniging. Onze zoektocht naar de Abies nebrodensis op Sicilië leidde ons toevallig ook naar de jeneverbes die hier boven de 1500 meter voorkomt namelijk de Juniperus hemisphaerica. Deze dwerg conifeer is net een groenblauwe deken die over de grond is uitgespreid. Het verspreidingsgebied de bergen rondom de Middellandse zee. Het is een subspecie van de communis een van de weinige bomen die ook inheems is in Nederland. Ook bij deze boom is sprake van een uiterst spaarzame natuurlijke regeneratie. Van de takken met bessen wordt jeneverbesolie gemaakt, dit is een ontgiftende olie die geneeskrachtig is. De bes wordt natuurlijk ook verwerkt bij de bereiding van jenever. In het tweede jaar wordt de bes donkerblauw en is dan pas rijp. Rond de Middeleeuwen was de boom het symbool van kuisheid, dit kan te maken hebben met het feit, dat de olie gebruikt werd bij abortus vanwege zijn vochtuitdrijvende werking. In Nederland is de boom gelukkig wettelijk beschermd en komt voor in Drente, de Sallandse heuvelrug, Veluwe en Limburg. De afgebeelde jeneverbessen kwamen we tegen op de berg Scalone in het Madonie park van Sicilië. Rieks Leber

Lees meer

Juniperus scopulorum (76)

Juniperus scopulorum (76)

Quatrebras

Er staan drie exemplaren van de Rocky Mountain jeneverbes in de tuin, bij Milena de grootste naar schatting al zo'n vier meter. De variatie Skyrocket blijft mooi smal is winterhard en goed te gebruiken om diepte in de tuin te krijgen. Mooie vervanger van de niet harde Middellandse zee Cypres.

Lees meer

Juniperus recurva

Juniperus recurva

Quatrebras
Twee groenwitte banden op de naald.
N-Burma tot Yunnan, China, 3000-3400 meter hoogte groeiend.

Lees meer

Juniperus rigida

Juniperus rigida

Quatrebras
Opmerkelijk de nog groene bessen in september.

Lees meer

Juniperus rigida

Juniperus rigida

Wimpel

De stekelige jeneverbes is een boom uit de cipressenfamilie(Cupressaceae).

Lees meer

Juniperus semiglobosa

Juniperus semiglobosa

Foto: De Juniperus semiglobosa in pinetum Blijdenstein in Hilversum.

Juniperussen van de Aksu-Djabagly (2)
Juniperus bossen in de Aksu-Zhabagly.
Mooie bergmassieven, een eindeloze woestijn, kamelen, wilde paarden grazen er en niet te vergeten de nomaden. Geslapen in yurts, met in het midden een soort potkachel, lekker warm, want ‘s nachts vroor het en overdag een zomerse temperatuur.3 soorten groeien er de : J.Excelsa var. polycarpos, de J.Pseudosabina en de J. Semiglobosa. We zijn in Kazakstan en bezoeken het Aksu-Zhabagly natuurreservaat in het westen van het gebergte Tian Shan. Het reservaat is 130.000 ha groot en ligt op 1100 tot 4200 meter boven zeeniveau. De Juniperus semiglobosa ook wel Himalayapotlood genoemd groeit in de bergen van centraal Azië en is meer een struik dan een boom en heeft een schilferige schors. In de westelijke Himalaya komt hij voor in alle landen die eindigen op ‘stan’. De kegels zijn afgeplat bolvormig vandaar de naam semiglobosa. Hij groeit soms samen met de Cedrus deodara. In het park vind je open bossen met alleen maar de Juniperus Juniperus pseudosabina komt voor in centraal Azië tot in China veelal in open jeneverbesbossen. Open in dit geval betekent dat de bomen solitair groeien en voldoende ruimte om zich heen hebben. De Turkestanjeneverbes groeit zelfs op hoogtes tot 4000 meter. Zelf hebben we enkele stuks opgekweekt uit zaad. Deze bomen doen het op gedeeltelijke kleigrond erg goed en groeien behoorlijk snel. Daarbij laat hij zich gemakkelijk vermeerderen door stekken. Bij aanraking voelen de takken licht stekelig aan. Het is een mooie opgaande, volle jeneverbes die hier ontegenzeglijk wel wat meer geplant zou mogen worden. De Akzu Zhabagly kent 44 soorten zoogdieren, de meest tot de verbeelding sprekende soort is de sneeuwluipaard, deze wordt echter zelden waargenomen; iedereen kent de beelden van nachtcamera’s die zijn uitgezonden door National Geografic. Het is ook het leefgebied van de Himalaya bruine beer (Isabelbeer). De lagere delen van het park worden bedekt met semi-woestijn en steppen die in het voorjaar een kleurrijk tapijt vormen. De Akzu rivier heeft een heuse canyon van 500 meter diepte uitgeslepen, het dal herbergt bossen die bestaan uit de Malus sieversii en de Acer turkestanicum. Wilde appels en druiven zijn hier ook te vinden. Juniperus excelsa var. polycarpos, de ssp. van de Perzische jeneverbes, komt voor in de bergen van Iran, ten oosten en naar het noordwesten van Pakistan. En er is een geïsoleerde populatie in de Jebal Akhdar, de groene berg van Oman. Het hout van de jeneverbes (algum) is de verzamelnaam van houtsoorten die gebruikt zijn bij de bouw van Salomo’s tempel. Volgens het boek van eerste Koningen waren dit ceder en pijnbomen. Het hout is van een goede kwaliteit en duurzaam. De struik groeit ook samen met de stinkende jeneverbes, de Juniperus foetidissima, op hoogten van 1200 tot 3000 meter.semiglobosa. Pinetum Blijdenstein te Hilversum heeft een jeugdig exemplaar in de collectie (foto's). Deze staat dicht bij de beheerderswoning. Voordat we naar het reservaat vertrekken bezoeken we Alma-Ata, grote hotels, dure westerse auto’s, sjieke winkelstraten en de beroemde ijsbaan Medeo, waar de fameuze schaatser Grishin in 1963 voor het eerst onder de 40 seconden dook (op een ijsbaan? red.) met een tijd van 39,6 seconden op de 500 meter.u-Zhabagly natuurreservaat Onder zeer primitieve omstandigheden hebben we hier in 2005 een aantal dagen doorgebracht. Veel wandelmogelijkheden langs rivieren en door bergkloven. Mooie planten en bloemen gezien en natuurlijk de open jeneverbesbossen.

Lees meer

Juniperus squamata

Juniperus squamata

Baken

Lees meer

Juniperus virginiana

Juniperus virginiana

De oosterse rode ceder komt voor in de Rocky Mountains. De bast schilvert is eerst bruin en daarna bruin. Deze boom heeft een mooie frisse kleur groen. In eerste instantie denk je aan een cultuurvorm, maar het is echt de Juniperus virginiana.

Lees meer

Juniperus pseudosabina (78)

Juniperus pseudosabina (78)

Quatrebras.
Opgekweekt uit zaad. Snelle groeier en doet het goed op kleiachtige grond. Rusland : Uzbek to Sinkiang uighur, China 2500-3300 mtr. Bijzonder kenmerk van de Juniperus pseudosabina: De Jeneverbes heeft twee soorten bladeren op de eerste plaats naaldvormig en meestal spits en de tweede mogelijkheid is schubvormig en over elkaar heenvallend. Er zijn echter een paar soorten die beide naaldvormen hebben, de Juniperus pseudosabina is daar een van. In Pinetum-Quatrebras staan twee exemplaren die het erg goed doen op de klei vermengd met wat compost.

Lees meer

Juniperus oxycedrus (186)

Juniperus oxycedrus (186)

Quatrebras
De stekelige jeneverbes wordt hij ook wel genoemd. Het is een meerkleurige jeneverbes. Te herkennen aan de twee grijze strepen op de naald, centraal loopt er een groene streep, de veel verbreide Juniperus communis heeft maar een streep. Inheems in het Middellandse Zee gebied tot hoogtes van 1600 meter. Door zijn kleurschakering en frisse groene kleur is hij goed herkenbaar. Het exemplaar in P.Q. hebben we gekregen van Hans van Roon beheerder van Pinetum Blijdenstein in Hilversum.

Lees meer

Juniperus recurva

Juniperus recurva

Engelbert
Staat vlakbij de voormalige blokhutten.

Lees meer

Juniperus pingii Loderi

Juniperus pingii Loderi

Quatrebras
Dwergvorm die niet groter wordt dan 2 meter. Groeit op zeer hoge hoogtes 3000-4900 meter in Tibet.

Lees meer

Juniperus procumbens

Juniperus procumbens

Quatrebras
Mooie kruipende vorm, wordt zeker niet hoger dan 75 cm en is zeer geschikt voor rotstuinen.

Lees meer

Juniperus squamata

Juniperus squamata

Quatrebras
Komt van Nico, is makkelijk te stekken.
Let op de brede centrale witte streep aan de onderzijde van de naalden. Een verkeerde naam is lemeeana.

Lees meer

Juniperus wallachiana

Juniperus wallachiana

Quatrebras
Kan gestekt worden maar doet het niet goed.

Lees meer

Juniperus X media

Juniperus X media

Quatrebras

Lees meer


inloggen