Jun

Juniperus bermudiana (216)

Juniperus bermudiana (216)

Bermuda jeneverbes
Zoals de naam al aangeeft komt de jeneverbes voor op de Bermuda.
Je verwacht dan geen winterhardheid, maar toch nog steeds een volwaardige boom. De plant is in 2010 gekocht bij Edwin Smits, dus ga er dan vanuit dat dit een echte Bermudiana is. Belangrijk kenmerk de paren naalden die steeds in een hoek van 90 graden achter elkaar staan. In 2018 nog een kleine gekocht in Hongarije, dit om goed te kunnen vergelijken of dit echt planten zijn afkomstig van de B. eilanden. Analyse komt nog.

Lees meer

Juniperus chinensis Stricta (63)

Juniperus chinensis Stricta (63)

Chinese jeneverbes
Door Philip geplante jeneverbes. Mooi driestammig gesnoeid september 2011. Opmerkelijke bast. Eerstejaars naalden voelen vettig aan.

Lees meer

Juniperus cedrus (64)

Juniperus cedrus (64)

Jeneverbes van de Canarische eilanden.
Ver weg van de bewoonde wereld op de klif van La Fortaleza in het PARQUE NATIONAL DEL TEIDE vind je nog enkele volwassen exemplaren van de Cedro Canario, de boom is inheems op de vulkaan eilanden Tenerife, La Palma, El Hierro, La Gomera en Gran Canaria.
Nauwgezet alle wegen bestudeerd om zo dicht mogelijk bij La Fortaleza te kunnen komen, maar helaas het gebied is alleen te bereiken via een wandelpad van 6 km over geaccidenteerd terrein. La Fortaleza ligt ten noorden van de Teide op het eiland Tenerife. Op de klif van La Fortaleza zou nog een natuurlijk bestand groeien van de Juniperus cedrus.
Vanuit Puerto de la Cruz gaan we op weg richting Oratova het klimmen is begonnen, haarspeldbochten volgen elkaar snel op, Aquamansa (even onthouden deze plaats) is in zicht en passeren de forellenkwekerij. Het gaat verder omhoog tot bij het plaatsje El Potillo op 1980 meter hoogte. Vanaf hier bij de parkeerplaats vlak boven het restaurant start de wandeling. Bij het informatiehokje kun je een kaart krijgen met de verschillende wandelroutes. Meerdere wandelpaden rondom de Teide zijn hier uitgezet. Het wandelpad Sendero 1 naar naar La Fortaleza volgen, het is 1 uur en 45 minuten lopen volgens het info bord. Een nieuw aangelegde inheemse botanische tuin is het begin van de wandeling.
Adembenemende schoonheid hier aan de voet van de Teide, geen afval, geen onkruid, rotsblokken en daar tussen exotische planten die vaak alleen maar op deze eilanden voorkomen en af en toe ook afgewisseld met lavastromen en oprukkende bossen van de Pinus Canariensis. De Teide met een hoogte van 4300 meter is het centrale gebergte van het eiland met altijd sneeuw op de top. Waar je ook bent op het eiland altijd kun je de berg zien. Bij rustig weer en heldere hemel kun je met de gondel tot vlakbij de top komen. La Gomera ten westen en Gran Canaria ten oosten zijn de blikvangers.
Gelukkig een goed gevoerde jas meegenomen, het is hard nodig want het is hier fris op 2000 m. De wandeling is begonnen, de lucht wordt wat ijler het is op en af door de verschillende kraters. Na ruim een uur lopen een stukje woestijn voor me, er groeit niks en het gebied is afgezet met hekwerk van 60 cm hoogte. Proefgebied staat er op een bordje. Rechts gaat het pad de berg in maar je moet Santilo 1 blijven volgen. Op het pad plotseling een groot aantal kegeltjes van de jeneverbes, hebben vogels deze hier neergelegd? Na ruim twee uur dan toch de eerste Cedro, het lijkt me aanplant, nog geen begin van een natuurlijk bestand. Doorlopen en dan een eenzame Pinus canariensis tegen de rotswand van La Fortuleza, even verder ernaast een brede struik, is dit dan de Cedro canario? inderdaad dit is hem, tot mijn teleurstelling staan er maar een stuk of 4 volwassen struiken, de rest een stuk of 20 moet jonge aanplant zijn. Bij het eindpunt van Santilo 1 een bordje die waarschuwt tegen muggen, na 100 meter begint ook het dennenbos dus daar staan ook geen jeneverbessen meer. Op deze afgelegen plek hebben slechts vier jeneverbessen op de klif van La Fortaleza zich kunnen handhaven. Vijfhonderd jaar Spaanse overheersing hebben een verwoestende uitwerking gehad op deze boomsoort. De Juniperus cedrus levert uitstekend timmerhout en is daarom grootschalig gekapt zonder oog te hebben voor herplant.
Gelukkig hebben ze vlak na de oorlog de dreiging van het uitsterven ingezien en zijn toen begonnen met een herbeplantingsprogramma. In Aquamansa dat ligt tussen Puerto de la Cruz en de Teide is bij de forellenkwekerij ook een kwekerij waar inheemse boomsoorten worden gekweekt.
Her en der rondom de Teide op hoogtes tussen de 1000 en 2000 meter zijn gelukkig weer veel jonge gekweekte jeneverbessen uitgezet.
De jeneverbessen die bij La Fortaleza groeien zijn struiken, nieuw uitgezette bomen bij de berg La Caldera lager gelegen en met meer regen, groeien exemplaren met een duidelijke stam en zijn zo’n zes met hoog. De Cedro canario heeft twee witte strepen op de onderkant en de naalden zijn vrij kort tot 1 cm. De soort kenmerkt zich door opgaande takken en afhangende twijgen. Het is een decoratieve boom maar helaas bij ons niet winterhard.
Rex Leber.

Lees meer

Juniperus chinensis Monarch (65)

Juniperus chinensis Monarch (65)

Chinese jeneverbes
Deze mooie jeneverbes staat in de bocht bij de Wimpel. Om de boom heen is veel met natuursteen gewerkt, zo zie je er twee ronde stoepranden die in vroeger jaren geheel door mensenhanden zijn uitgebikt.

Lees meer

Juniperus communis Hibernica (167)

Juniperus communis Hibernica (167)

Ierse jeneverbes
Ierse jeneverbes. Slank en zuilvormig. Kenmerkende boom in het landschap.

Lees meer

Juniperus communis (228)

Juniperus communis (228)

Gewone jeneverbes
Mooi slank blijvende vorm van de communis.
Bij het eerste poortje aan de straatzijde staat een mooi exemplaar.

Lees meer

Juniperus conferta Schlager (169)

Juniperus conferta Schlager (169)

Kruipende jeneverbes
Erg geschikt voor rotstuinen.

Lees meer

Juniperus davurica (230)

Juniperus davurica (230)

Dahurian jeneverbes
Een keiharde kruipende struik inheems in Centraal-Azië en Siberië.
De boom heeft een mooie groene kleur. Een bijzonder kenmerk is de naaldachtige en schubachtige groei die op een enkel takje kunnen voorkomen.

Lees meer

Juniperus drupacea (67)

Syrische jeneverbes.

Lees meer

Juniperus scopulorum (76)

Juniperus scopulorum (76)

Rocky Mountain jeneverbes

Er staan drie exemplaren van de Rocky Mountain jeneverbes in de tuin, bij Milena de grootste naar schatting al zo'n vier meter. De variatie Skyrocket blijft mooi smal is winterhard en goed te gebruiken om diepte in de tuin te krijgen. Mooie vervanger van de niet harde Middellandse zee Cypres.

Lees meer

Juniperus recurva (72)

Juniperus recurva (72)

Hangende jeneverbes
Twee groen-witte banden op de naald.
N-Burma tot Yunnan, China, 3000-3400 meter hoogte groeiend.

Lees meer

Juniperus rigida (220)

Juniperus rigida (220)

Tempel jeneverbes
Opmerkelijk de nog groene bessen in september.

Lees meer

Juniperus virginiana (76)

Juniperus virginiana (76)

Rode ceder
De oosterse rode ceder komt voor in de Rocky Mountains. De bast schilfert is eerst bruin en daarna bruin. Deze boom heeft een mooie frisse kleur groen. In eerste instantie denk je aan een cultuurvorm, maar het is echt de Juniperus virginiana.

Lees meer

Juniperus pseudosabina (78)

Juniperus pseudosabina (78)

Eenzadige Turkse jeneverbes
Opgekweekt uit zaad. Snelle groeier en doet het goed op kleiachtige grond. Rusland : Uzbek to Sinkiang uighur, China 2500-3300 mtr. Bijzonder kenmerk van de Juniperus pseudosabina: De Jeneverbes heeft twee soorten bladeren op de eerste plaats naaldvormig en meestal spits en de tweede mogelijkheid is schubvormig en over elkaar heenvallend. Er zijn echter een paar soorten die beide naaldvormen hebben, de Juniperus pseudosabina is daar een van. In Pinetum-Quatrebras staan twee exemplaren die het erg goed doen op de klei vermengd met wat compost.

Lees meer

Juniperus oxycedrus (186)

Juniperus oxycedrus (186)

Stekelige jeneverbes
De stekelige jeneverbes wordt hij ook wel genoemd. Het is een meerkleurige jeneverbes. Te herkennen aan de twee grijze strepen op de naald, centraal loopt er een groene streep, de veel verbreide Juniperus communis heeft maar een streep. Inheems in het Middellandse Zee gebied tot hoogtes van 1600 meter. Door zijn kleurschakering en frisse groene kleur is hij goed herkenbaar. Het exemplaar in P.Q. hebben we gekregen van Hans van Roon beheerder van Pinetum Blijdenstein in Hilversum.

Lees meer

Juniperus pingii Loderi (217)

Juniperus pingii Loderi (217)

Yunnan Alpine jeneverbes
Dwergvorm die niet groter wordt dan 2 meter. Groeit op zeer hoge hoogtes 3000-4900 meter in Tibet.

Lees meer

Juniperus procumbens (71)

Juniperus procumbens (71)

Japanse mat jeneverbes
Mooie kruipende vorm, wordt zeker niet hoger dan 75 cm en is zeer geschikt voor rotstuinen.

Lees meer

Juniperus squamata (74)

Juniperus squamata (74)

Himalaya Alpine jeneverbes
Komt van Nico, is makkelijk te stekken.
Let op de brede centrale witte streep aan de onderzijde van de naalden. Een verkeerde naam is lemeneana.

Lees meer

Juniperus wallachiana (77)

Juniperus wallachiana (77)


Heet eigenlijk Juniperus indica. Indus valley Bhutan en Tibet.

Lees meer

Juniperus X media (69)

Juniperus X media (69)

Lees meer


inloggen