PiceaPICEA

PICEA

Een geslacht met variaties van ongeveer 50 soorten. In tegenstelling tot de zilversparren hangen de kegels en is de bast vaak wat ruwer.
Het Pinetum heeft 37 soorten inclusief variaties.
Clade I :
Brewers treurspar (Picea breweriana)

Clade II:
Sitkaspar (Picea sitchensis)

Clade III :
Engelmanspar (Picea engelmannii)
Witte spar (Picea glauca)

Clade IV :
Picea brachytyla
Chihuahuaspar (Picea chihuahuana)
Burmese spar (Picea farreri)
Picea likiangensis
Picea martinezii
Picea maximowiczii
Picea morrisonicola
Picea neoveitchii
Kaukasische spar (Picea orientalis)
Picea purpurea
Picea schrenkiana
Picea smithiana
Picea spinulosa
Picea torano
Picea wilsonii

Clade V :
Fijnspar (Picea abies)
Picea alcoquiana ("P. bicolor")
Picea alpestris
Picea asperata
Picea crassifolia
Picea glehnii
Picea jezoensis
Picea koraiensis
Picea koyamae
Picea mariana
Picea meyeri
Picea obovata
Servische spar (Picea omorika)
Blauwspar (Picea pungens)
Picea retroflexa
Picea rubens

Lees meer

Sparren van de Wimpel

Sparren van de Wimpel


De sparren op de foto's geven toch wel een heel eigen dimensie aan de Wimpel in Groningen.

Lees meer

Picea abies Acrocona (79)

Picea abies Acrocona (79)

Fijnspar
Bijzonder aan deze kerstboom is zijn compacte groeiwijze en de kegels aan het einde van de topscheuten. De exemplaren die in het Pinetum staan zijn gekweekt door Philip.

Lees meer

Picea abies Pendula Major (79)

Picea abies Pendula Major (79)

Fijnspar
Mooie treurvorm van de fijnspar.

Lees meer

Picea asperata var. notabilis (81)

Picea asperata var. notabilis (81)

Draken spar
Deze variatie van de drakenspar komt in vier kleine gebieden van West Sichuan voor. Op de eerste foto duidelijk zichtbaar mannelijke en vrouwelijke bloemen. Zaad gekocht van Nico Schellevis in 1998.

De Picea asperata wordt in China Yun Shan genoemd. Jarenlang was er die brandende vraag waarom heet deze boom drakenspar. In het voorjaar van 2018 kwam dan eindelijk de oplossing. In april kreeg de draak gegroepeerde rechtopstaande purperen kegels net als bij de zilversparren, in de loop van het jaar werden ze zwaarder en gingen ze hangen in bundels per 3 en soms per 4. Toen werd het me duidelijk, deze bundel kegels lijken op de klauwen van de draak.
De draak is het vijfde dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem van de Chinese kalender. De draak is in China ook het teken van de keizer en is bij ouders die een kind willen bijzonder populair. In de jaren van de draak is er steeds een merkbare toename van geboorten, omdat ouders het gunstig vinden om een kind onder dit teken geboren te laten worden.
Nog in de vorige eeuw schonk Nico Schellevis mij een zakje zaad van de Picea asperata var. notabilis, dat was toen de naam. Tegenwoordig noemen ze hem de heterolepis, een krachtige spar uit West-Sichuan en kenmerkend door zijn gekromde vierkante naalden en de lange takscheuten. De net uitgelopen naalden zijn soms violetachtig van kleur net als de mannelijke bloei. De variëteit heterolepis heeft een zeer klein aantal verspreidingsgebieden in West-Sichuan. Er zijn nog maar vijf locaties bekend waar de bomen nog groeien.
Voor 2000 was het vrijwel onmogelijk bomen uit China te verzamelen. Zeer ingenomen waren we dan ook met ons zakje zaad.
Met grote zorg zijn de zaden opgekweekt. In mijn tuin www.Pinetum-Quatrebras.nl groeien nu nog een achttal exemplaren. De bomen doen het erg goed en zijn een sierraad voor de tuin. Er zijn exemplaren met meerdere kopscheuten, maar ook met een enkele hoofdscheut. Op een van de foto´s zie je mannelijke en vrouwelijke bloei op een tak hetgeen erop zou kunnen duiden dat de drakenspar eenhuizig is.

Naast de variatie heterolepis heeft de drakenspar nog drie variaties de ponderosa, de retroflexa en de aurantiaca die alleen maar groeit in een klein gebied ten westen van Kangding. Het is een subalpiene soort die tot 3800 meter hoogte kan voorkomen. Nauw verwant en in dezelfde Clave ondergebracht zijn de Picea abies, koraiensis, meyeri en de crassifolia.

Lees meer

Picea alcoquiana var.reflexa (215)

Alcock spar
Minder uitgesproken tweekleurig.

Lees meer

Picea alcoquiana (215)

Picea alcoquiana (215)

Alcock spar
Ook wel bekend als Picea bicolor. Het is een decoratieve tweekleurige boom uit Japan. De naalden zijn vierkantig, de onderkant met brede witte strepen, de bovenzijde van de naald donker blauwachtig groen met twee smalle witte strepen, uitstaand en naar boven gericht. Aan de bovenzijde naar voren of bijna rechtop 1-2 cm dicht opeen en vrij stijf.

Lees meer

Picea brachytyla (257)

Picea brachytyla (257)

Tweekleurige Chinese spar
Mooie spar uit China, niet veel aangeplant in ons land. Let op de grijze gladde bast van de stam en de voorover liggende platte naalden. De onderkant van de naalden is zilverkleurig. Onlangs (2022) een gekocht bij Bohle in Westerstede Duitsland

Lees meer

Picea breweriana (85)

Picea breweriana (85)

Brewer spar/Sluier spar
De mooiste picea door zijn afhangende takken, wordt daarom ook wel sluier spar genoemd. Nieuwe loten bij het uitlopen spruitachtig. De naalden voelen vetachtig aan en zijn afgeplat naar voren gericht en op het einde naar buiten gekromd, lang en open ingeplant. De boom groeit in het onherbergzame gebergte Siskiyou N-W-Californië op de grens met Oregon.

Lees meer

Picea chihuahuana (83)

Picea chihuahuana (83)

Chihuahua spar
Boom gaat mij zeer aan het hart. Altijd veel aandacht en toch niet florissant. Wat mist hij of zij ? Het is de enige Mexicaanse spar op hoogtes van 2300 tot 3200 meter. De westelijke Sierra Madre daar is zijn basis. Chihuahua tot Durango. Pieter heeft ze gekweekt.

Lees meer

Picea crassifolia (180)

Picea crassifolia (180)

Kokonor spar
De Qilian spar komt voor in centraal Azië in de Helan bergen van de Tibetaanse hoogvlakte. De naalden zijn radiaal geplaatst. De boom lijkt veel op de drakenspar (Picea asperata) maar verschilt door zijn roodbruine scheuten en bredere naalden die vierhoekig zijn. Je kan de boom aantreffen samen met de Pinus tabulaeformis en de Juniperus rigida, beide bomen zijn ook aangeplant in Pinetum Quatrebras.

Lees meer

Picea engelmannii var. mexicana (155)

Picea engelmannii var. mexicana (155)


Hele mooie boom. Is hier niet erg succesvol door luis. Gelet op zijn herkomst Coahuila Mexico heeft hij liever een wat warmere en drogere streek. Is niet winterhard gebleken.

Lees meer

 Picea engelmannii Purple Cure (213)

Picea engelmannii Purple Cure (213)

Engelmanns spar

Lees meer

Picea koraiensis (240)

Picea koraiensis (240)

Koreaanse spar
In 2017 slechts een zaailing opgekregen.
Leeft niet meer.

Lees meer

Picea koyamae (245)

Picea koyamae (245)

Japanse grijze spar
Thans twee exemplaren in het Pinetum.

Lees meer

Picea likiangensis var. montigena (244a)

Picea likiangensis var. montigena (244a)

Candelabra spar
Herkenbaar aan de naar boven gebogen naalden.

Lees meer

Picea likiangensis var. rubescens (241)

Picea likiangensis var. rubescens (241)

Balfour spar
Kortgeleden door de kegels ontdekt dat het een Picea likiangensis var. rubescens is.

Lees meer

Picea likiangensis var. hirtella (218)

Picea likiangensis var. hirtella (218)


Mooie purperen kegels die veel kleiner zijn dan van de andere variaties.
Vandaag 30 november 2012 het stukje grond rondom de boom schoongemaakt, er zat veel kweek en mint in de grond. De Portugeesjes vervangen door grote kinderkopjes, daarna nog bieslook en Italiaanse arondskelk bijgeplant. Vroeger was de boom bekend als de Picea balfouriana ?. Na enkele jaren krijgt hij meerdere stammen rondom en wordt dan ook breder. Op de Tweede foto zijn heel donkere bijna zwarte kegels te zien. China: W. Sichuan en Z-O Xizang Zizhiqu (Tibet).
In 2020 tijdens oud en nieuw gekapt en verbrand door jeugd.

Lees meer

Picea mariana (173)

Picea mariana (173)

Zwarte spar
Komt bijna in geheel Canada voor. Bast ruw afschilferend. Naalden duidelijk vierkant met twee witte strepen.

Lees meer

Picea meyeri (35)

Picea meyeri (35)

Meyer's spar
Typisch kenmerk van de boom is de omhoog gerichte takken en de dichte groei. Nauw verwant met de P. asperata en de P. retroflexa.
In 2017 twee zaailingen opgekregen en 26-9-2017 op pot gezet.. In Borger staat een groter exemplaar, daar zijn de foto's ook genomen. Groeit op de noordelijke hellingen van de Chinese provincies Shaanxi en Hebei op hoogtes van 1500 tot 2700 meter.

Lees meer

Picea neoveitchii (119)

Picea neoveitchii (119)

Chinese tijgerstaart spar
De Chinese tijgerstaart spar komt voor in de Chinese provincies Gansu, Shaanxi, Sichuan en Hubei op lagere droge gronden.
De foto's zijn eind juni 2017 genomen. 1e Jaars scheuten zijn licht groen en gaan in het tweede jaar over in geelbruin. Naalden zijn radiaal ingeplant. De naalden zijn vierhoekig met op iedere kant meerdere
4-7 harslijnen, zal proberen hier een foto van te maken.
Op de laatste foto zie je 4 lijnen op een kant van de naald, eigenlijk zijn het stippellijnen

Lees meer

Picea purpurea (87)

Picea purpurea (87)

Purperen kegel spar
Als er een spar is die zijn naam eer aandoet is het de Picea purpurea. In april ontstaan er al paarsachtig getinte zaad kegels en stuifmeel kegels op de uiteinden van de twijgen.

Lees meer

Picea pungens (92)

Picea pungens (92)

Blauwe spar
Hij is geweldig deze boom, er zijn veel variaties gekweekt, op zandgronden wordt hij bijzonder mooi, heeft wel vaak te lijden van luis.

Lees meer

Picea polita (91)

Picea polita (91)

Tijgerstaart spar
Zeer scherpe gebogen naalden is het kenmerk. Steeds veroordeelt tot het opkweken van takstekken, de loten lopen heel laat in het seizoen uit. Knoppen zijn opvallend groot. De foto met kegels zijn genomen in Borger het pinetum van mijn broer.

Lees meer

 Picea smithiana (183)

Picea smithiana (183)

Himalaya spar
Uitlopers en bloeivomen van de spar. Heeft de langste naalden van zijn soort, maar is helaas niet helemaal winterhard deze bewoner van de Himalaya. Favoriet van de verzamelaar en liefhebber.

Lees meer

Picea oriëntalis Aurea (90)

Picea oriëntalis Aurea (90)

Kaukasische spar
In het voorjaar zeer herkenbaar door zijn gele uitlopers. De naalden zijn kort. Deze decoratieve spar is een bewoner van de Kaukasus.

Lees meer

Picea schrenkiana (185)

Picea schrenkiana (185)

Kirgiezen spar
Het Tian Shan gebergte werd gevormd door de botsing van de Indische en de Euraziatische platen, met een lengte van 2800 km is het een van de langste bergketens in Centraal-Azië. Het gebergte is het woongebied van de Schrenkian spar. De variatie is genoemd naar het gebergte en heet de Tianshanica. Bomen tot 60 meter hoog, met een smalle piramidale kroon.Door zijn trage groei is hij commercieel gezien geen interessante boom, groeit op een hoogte van 1300-3600 meter, meestal in zuivere bossen, soms vermengd met de Siberische spar de Abies sibirica var.semenovii. Deze subspecie komt alleen voor in het Tian shan gebergte en kenmerkt zich door zijn enorme hardheid en kan zelfs winters met 50 graden vorst overleven. De hars van de boom heeft schimmelwerende eigenschappen die het hout beschermen. Er wordt een etherische olie van gemaakt tegen griep en ontsteking van de luchtwegen. De Picea schrenkiana is genoemd naar Alexander von Schrenk (1816-1876). De hoogste piek in de Tian Shan is de Victory piek 7439 meter en is daarmee tevens het hoogste punt van Kirgizië. Een van de eerste ontdekkingsreizigers die bomen begon te beschrijven in het Tian Shan gebergte was de Rus Peter Semenov. In 2017 diverse zaailingen opgekweekt.

Lees meer

Picea omorika (89)

Picea omorika (89)

Servische spar
Kenmerk van de boom is dat hij heel slank blijft. Komt voor in de Drina vallei van voormalig Joegoslavië. Soorten die breder worden zijn vaak gekruist.Exemplaar bij de Kajuit in Lewenborg is een zuivere Omorika mooi slank.

Lees meer

 Picea wilsonii (249)

Picea wilsonii (249)


Wilson spar
De spar heeft prachtige kegels. Geschonken aan W. Leber. Is helaas uitgedroogd. In 2021 hebben we nog 5 stuks over uit zaad.

Lees meer


inloggen