Info

De collectie coniferen

Bij benadering staan er nu 230 conifeersoorten in het Pinetum-Quatrebras. 30 loofhout bomen, waarbij de bomen die in het gezichtsveld staan meegeteld zijn.

Lees meer

Plattegrond

Plattegrond

Lees meer

Wat is een Pinetum

Wat is een Pinetum

Een Pinetum is een plaats waar meerdere soorten coniferen zijn samengebracht. Conis betekend kegel, een conifeer is dus een kegeldrager. Meestal is een conifeer een blad/naaldhoudende boom, uitzondering is b.v. de Larix die zijn naalden in de herfst verliest.

Foto's :

2. Kegel van de Abies spectabilis.
3. Bloei van de Pinus pungens wordt later stuifmeel.
4. Kegel van de Cedrus atlantica 'Glauca' Atlas gebergte.
5. Mannelijke bloemen van de Cupressus glabra de Amerikaanse cipres, gedurende de winter is de kroon vrijwel geel.
6. Picea abies 'Acrocona' kegels op jonge scheuten. Deze cultivar is in Zweden gevonden.

Lees meer

Het belang van bomen

Het belang van bomen

De conifeer is ook een boom, bomen hebben een belangrijke functie, naast dat ze landschapsbepalend zijn zorgen ze er ook voor dat koolstofdioxide (broeikasgas) omgezet wordt in zuurstof. Zonder zuurstof kunnen wij mensen niet bestaan.

Lees meer

De aanleg van het Pinetum

De aanleg van het Pinetum

Eens waren het verwaarloosde moestuinen, nu is het een prachtig coniferen park waar iedere voorbijganger van geniet. Dank zijn we verschuldigd aan de gemeente, de stoep is verbreed van drie naar vijf tegels. Er zijn duurzame rozenboogjes geplaatst en de tuin is afgezet met een haag van diverse heesters. In principe is de tuin zoals we hebben aangegeven in het driejarenplan klaar. Graag hadden we de tuin van Philip ook als Pinetum willen inrichten (ook de wens van Philip), het Le Roy bestuur vond het echter nodig een andere bestemming aan deze tuin te geven, een vogel en vlinder tuin. Uiteindelijk is het niets geworden, want de tuin staat nu vol kweek ( 2013/14), geen gezicht zo dicht bij het begin van de stadsweg.

Lees meer

De aanleg van het Pinetum 1

De aanleg van het Pinetum 1

De tuin is aangelegd door vrijwilligers, honderden kapotte stenen en klinkers zijn weer in de tuin verwerkt, als tuinmuurtje, maar ook voor paden. Vooral de ontruiming van het tuingedeelte bij de eerste flat had heel wat voeten in aarde, maar liefst twee grote containers met rotzooi, gaas en glasscherven zijn afgevoerd.Bij de meeste paden en de stoepjes bij de boogjes is worteldoek gebruikt om de groei van onkruid te voorkomen.
Foto 5 de stenen die in het tuintje van Albert tevoorschijn kwamen en waar een muurtje van gemaakt is. Foto 6 de tuin van Milena krijgt gestalte.

Lees meer

De aanleg van het Pinetum 2

De aanleg van het Pinetum 2

De nieuwe stoep wordt aangelegd. Aan de andere kant van de tuin zijn we inmiddels begonnen met de schoonmaak van de achterste tuin, hier gaat Milena een aantal vijvers maken. Het schuurtje is armoedig en past ook niet in het geheel, mogelijk krijgen we in de toekomst nog eens een nieuwe. Foto 2 het gebied naast de flat, Wim de Boer is op dit moment bezig de tuin schoon te krijgen van heermoes en andere onkruiden, veel succes het wordt een hele toer. Foto 3 een door Philip opgekweekte Picea bungeana bij het begin van de stadsweg, helaas heeft hij het niet overleefd.

Lees meer

De aanleg van het Pinetum 3

De aanleg van het Pinetum 3

Maar liefst 4 balen Schots graniet hebben we gebruikt voor een deel van de paden. 1e foto de witte zak. Foto 3 met op de achtergrond een door Rieks wild verzamelde Balsem spar uit Canada. Foto 5 rechts nog gedeeltes van de moestuinen. Foto 6 met op de achtergrond het oude stalen schuurtje van Rieks.

Lees meer

Stadsweg tuin

Stadsweg tuin

In 2019 is begonnen met de aanleg van de stadsweg tuin.

Lees meer

Naambordjes voor het Pinetum

Naambordjes voor het Pinetum

Januari 2015 is een start gemaakt met het plaatsen van duurzame naambordjes in het Pinetum. De piquet paaltjes zijn gegalvaniseerd en voorzien van een grondanker. De bordjes zelf zijn van weerbestendige trespa. Op het bordje staat de Nederlandse, de botanische naam, gebergte en land van herkomst. We zijn erg blij met de nieuwe bordjes en hopen in de toekomst het aantal naambordjes nog verder uit te breiden.

Lees meer

Driejarenplan Pinetum Quatrebras 2009-2011

Driejarenplan Pinetum Quatrebras 2009-2011

In het driejarenplan omschrijven we de opzet van het pinetum als volgt: Ons plan is het realiseren van een altijd groenblijvende tuin met veel verschillende soorten coniferen (kegeldragers), een ondergroei van Rododendrons en Azalea’s, vlinderbomen, sierheesters, vaste planten, maar ook wat fruitbomen en perkjes met aardbeien etc. Wij zoeken deze diversiteit, vooral om meerdere soorten insecten, amfibieën en vogels in het gebied te krijgen.
We streven ernaar een diverse en zeldzame collectie coniferen samen te brengen. In de zomermaanden fleuren we de boel op met veel bloemenpracht. Wie zijn de mensen die het Pinetum hebben ontwikkeld. Dat is in de eerste plaats natuurlijk Philip Roodenburg, kweker van meerdere bomen die zijn uitgeplant in het park. Milena Huender heeft meerdere vijvers aangelegd en onderhoud en ontwikkeld een gedeelte van de tuin aan het einde dicht bij Quatrebras. Wim de Boer heeft ons meegeholpen met de aanleg van de paden. Wil Leber heeft zijn aanhanger en auto een twintigtal keer ter beschikking gesteld om flagstones, zwerfkeien, grind, bazaltstenen, kinderkopjes, kloostermoppen en andere zware materialen voor de tuin op te halen. Rieks Leber heeft de collectie verzameld, de grove infra structuur ontworpen en o.a.de Japanse tuin aan het begin van de stadsweg aangelegd.

Lees meer

Oude situaties

Oude situaties

Op een van de foto's goed zichtbaar dat de Berberis heg bijna geheel over de stoep komt. Dit was het tuintje van Albert, maar raakte na het verhuizen van Albert volledig in verval, weken zijn we bezig geweest om alle klinkers uit de grond te halen, ja want Albert was een verzamelaar. Al de stenen zijn op dezelfde plek ook weer verwerkt in de muurtjes. Je ziet ook dat wandelen over het trottoir nauwelijks mogelijk was. Op de foto het hekje van Albert.

Lees meer

Oude situaties 1

Oude situaties 1

Op de eerste foto het rozenboogje van Milena en waarschijnlijk inspiratiebron voor de rozenboogjes die er nu staan.

Lees meer

Oude situaties 2

Oude situaties 2

Voor 2008 zag het er niet goed uit aan de Wimpel. Stoepen vol met onkruid en onverzorgde en doorgeschoten hagen. Zelfs mevrouw Dijkstra 178 cm kon niet meer over de hagen heen kijken.

Lees meer

De ontruiming

De ontruiming

Zwaar materiaal moest eraan te pas komen om al de palen kweekbakken en doorgeschoten hagen op te ruimen.

Lees meer

Ontruiming in volle gang

Ontruiming in volle gang

De stapels grond die overbleven zijn op een natuurlijke wijze door ons in de tuin verwerkt. Op een dag hebben we een hakselaar gehuurd, met acht man zijn we de hele dag bezig geweest om al het gesnoeide hout te hakselen, de snippers zijn gebruikt voor de aanleg van paden.
Situatie bij het begin van de Wimpel.

Lees meer

Pinetum krijgt gestalte

Pinetum krijgt gestalte

Naast de blauwe ton een Atlasceder. Bij het trapje op de 4e foto zijn de rotsblokken verwerkt die we in de bult vonden. De natuurstenen plateautjes bij de rozenboog zijn in twee ritten opgehaald uit Doezem.
Helaas is de ceder in de winter van 2011/12 dood gegaan.

Lees meer

Stenen eiland

Stenen eiland

Voor de jeneverbes de Juniperus chinensis Obelisk, die in de stoep staat hebben we een creatieve oplossing bedacht om hem toch op deze plek te houden. Overplaatsing was zijn dood geworden. Rondom zijn natuurstenen ronde stoepranden geplaatst die van Wil Leber uit Engelbert afkomstig zijn. Om de boom is grijs split van Bettie gestort. De gekleurde stoep hebben we van Johan op het kleine pleintje gekregen.Foto 6 oude situatie, de jeneverbes staat nog tegen het gaas aan.

Lees meer

De Japanse tuin is klaar

De Japanse tuin is klaar

Deze foto's zijn genomen op 3 september 2011.
Derde foto een van de weinige winterharde Yucca's. Harry en Rex nog even napraten en genieten van de rotstuin.

Lees meer

Mulchen

Mulchen

Afbraakorganismen hebben enkele jaren nodig om de houtsnippers te verwerken, gedurende deze tijd komen humus en voedingsstoffen voor de planten en bomen vrij. Mulchen helpt ook voor het onkruidvrij houden van de tuin. Tijdens de zomer voorkomt een mulchlaag het uitdrogen van de grond.

Lees meer

Haag van het Pinetum

Haag van het Pinetum

Heel erg blij zijn we met de 400 meter lange haag in Keltische stijl rondom het pinetum, een 10 tal duurzame rozenboogjes maken er een perfect geheel van. Ook is de stoep breder gemaakt, zodat wandelaars veilig en rustig van het pinetum kunnen genieten.
Klimrozen bij de bogen :
Sympathie ( rode roos)
Shining beauty (goudgeel met oranje)
Swan lake ( licht roze)
Lonicera periclimenum / Kamperfoelie (oranje)
( Belgica select )
Clematis vitalba / Bosrank (wit)
Deze beplanting is aangeboden door de gemeente.

Lees meer

Pinetum ook voor kinderen

Pinetum ook voor kinderen

Kinderen vinden het prachtig in de tuin. Er is respect voor de tuin en er wordt keurig gebruik gemaakt van de paden. Met pasen laten we deze eieren zoeken in de tuin. De foto's zijn van Stein Leber genomen.

Lees meer

Pa en Ma

Pa en Ma

Op 12 augustus 2014 zag je ze, liefkozend en tevreden in het Pinetum, vrouwlief wilde slapen maar manlief had nog snode plannen. Ze zagen er goed uit en dat kan ook want slakken genoeg.

Lees meer

Wimpel vijver

Wimpel vijver

De vijver is op een natuurlijke wijze in de tuin opgenomen en er zijn meerdere doorkijkjes naar het water.

Lees meer

Ransuilen

Ransuilen

Ieder jaar in de winter bivakkeren ransuilen in het Pinetum. Meestal in de Douglas, maar ook in de wilg en bij Philip in de tuin. Fazanten in de winter op een van de foto's. Vijfde foto een housnip en op de zonnebloem een groenling.

Lees meer

Bijzondere bewoners

Bijzondere bewoners

De egel vaste bewoner en liefhebber van slakken en die hebben we genoeg. 's Winters kruipen ze in hun holletjes onder gesnoeid hout in de berm van de vijver. Bonte spechten, Vlaamse gaaien en bijzonder de gehakkelde Aurelia op een van onze vlinderbomen.
Op de vijfde foto een aalscholver in het weiland bij het bevrijdingsbos.

Lees meer

Rozenboogjes geplaatst

Rozenboogjes geplaatst

In de zomer van 2009 heeft de gemeente 10 rozenboogjes geplaatst. In het najaar is dan de haag rondom het Pinetum geplant.

Lees meer

Rozenboogjes 4 jaar later

Rozenboogjes 4 jaar later

Op 17 september 2013 de rozen van de boogjes opgebonden, voetgangers klaagden over de overhangende nieuwe uitlopers van de klimrozen, erg gevaarlijk want je kon er zo met je gezicht tegenaan lopen.

Lees meer

In memorian Elske

In memorian Elske

Drie jaar geleden kwam je langs, we waren met de aanleg van de Stadswegtuin bezig “Kan ik helpen?” Tuurlijk altijd welkom. Het overleg was altijd summier geen flauwekul, de Japanse duizendknoop woekert ook weer flink, een week later kom je dan op deze plek en zijn ze allemaal gerooid. Winde verwijderen geen probleem, je nam het hele achterste stuk voor je rekening. Het laatste wat we samen deden was de Anemonen met een touw omwikkelen, zodat ze niet over het voetpad zouden hangen. Het touw zit er nog en blijft er voorlopig.In het voorjaar hebben we de paden in het Smulbos naast je huis nog voorzien van houtsnippers Ik zag aan je dat je ervan genoot de vrijheid de stilte en het lekker bezig zijn in de natuur. In de Nieuwe kerk hoorden we wie je eigenlijk was, want dat wisten we niet, muzikant, fietsenmaker, bioloog en sporter, helaas hebben we deze Elske niet leren kennen. Je hebt er nu niet veel meer aan, maar wil je toch bedanken voor het werk dat je stilzwijgend in het Pinetum deed.

Lees meer

Man van het eerste uur

Man van het eerste uur

Philip 30 jaar geleden begonnen met een volkstuintje, veel buren deden mee zoals Sietse, Huisjes, Piet, Harrie en Leo en dan vergeten we zeker een aantal. Philip tuinder in hart en nieren, altijd met de aspergesteker in de hand, altijd met plantjes in de weer, nu kan je het helaas niet meer doen en ga je verhuizen naar Mercator. Jammer een goede tuinvriend verdwijnt uit zicht. Ik hoop dat je nog wat plezier aan je tuintje bij Mercator zult hebben. Op de derde foto Jochem die elke dag de boel komt inspecteren en altijd een sigaar aan, ook op de brommer. Op de vierde foto Wim die menig paadje heeft aangelegd en nu het stuk naast de flat onderhoud. Foto vijf en zes de Sciadopitys verticillata in het Nederlands de parasolden, waarvan Philip diversen heeft opgekweekt.

Lees meer

In memorian Philip

In memorian Philip

Mijn tuinvriend is overleden. Lang heeft hij gestreden om onder ons te blijven, bijna altijd met de aspergesteker in de hand, want daarmee werd ook het onkruid verwijderd. De tuin was hem alles en we konden het goed met elkaar vinden. Samen hebben we gestreden om de tuinen bij de Wimpel te behouden, we wisten de snode plannen van de gemeente om de stadsweg te verlengen ten koste van onze tuinen te verijdelen, dit alles met de hulp van bijna alle bewoners van de Wimpel en de Noorddijkerweg die allen positief reageerden om de tuinen te behouden. Samen met Jannie Visscher de wethouder hebben we de kans gekregen een Pinetum van het gebied te maken. Een groot aantal bomen die Philip heeft opgekweekt staan in het Pinetum. Philip bedankt voor het prettig samenzijn op de tuinen. Op enkele foto's de parasolden, waarvan Philip er meerdere opkweekte.

21 september 1930 - 21 oktober 2013

Je tuinvriend Rieks.

Lees meer


inloggen