Cup
Het geslacht Cupressus omvat 20 soorten.
Er zijn maar enkele goed winterhard in Nederland. De laatste jaren gaat het erg goed met de cupressen, waarschijnlijk door de milde winters.
Trilogie van de Cupressus bakeri (246)
Siskiyou cipres
De Cupressus bakeri heeft jarenlang in de tuin gestaan. Het is de enigste Cipres die winterhard is in Nederland. Helaas is deze trots van de Wimpel in 2009 gestorven. De takken zijn vervolgens afgezaagd zodat er toch nog een monumentje van overbleef, je mag het ook een grove kapstok noemen. In hetzelfde jaar is er een klimroos bijgeplant die het erg goed doet. De foto's van de roos zijn genomen begin juli 2013. In 2020 nieuwe gekocht.
Cupressus glabra in de winter.(164)
Arizona cipres
Op 5 december 2016 kregen we plots nog een leuk cadeautje. De bomen waren mooi bedekt met rijp. Hierdoor mooie contrasten van rijp met de gele winterse bloei.
Cupressus macrocarpa Gold Crest (165)
Monterey cipres
Vaak aangeboden als kamerplant, blijkt in de praktijk winterhard te zijn. Je ziet ze vaak in tuinen, vaak werd hij te groot voor de kamer en hebben ze hem buiten in de tuin geplant. In de Kajuit in Lewenborg groeide een exemplaar die overleefde in een klein plantenbakje. In Zeegse bij het hotel staan wat grotere exemplaren.
Cupressus sempervirens (59)
Italiaanse cipres
Regelmatig aangeplant in de tuin, blijft een moeilijk verhaal door zijn geringe winterhardheid
Foto genomen in de Sierra Ronda.
De Italiaanse cipres komt in vrijwel het gehele Middellandse Zee gebied voor. Bij ons niet winterhard. Philip heeft er wel een paar opgekweekt, maar na een strenge winter leggen ze het lootje.
Wat me opviel bij het opruimen van de boom is, dat ze weinig wortels vormen, net alsof ze het niet naar de zin hebben. De groei is snel tot wel 80 cm per jaar. De smalle boom is eigenlijk de sfeermaker van het gebied. Zie de foto, wat is het huis zonder cipres?