C
C= Geslacht Cunninghamia: Er zijn 2 soorten bekend.
C= Geslacht Cedrus: Hiervan zijn 4 soorten bekend.
C= Geslacht Cryptomeria met een soort de Cryptomeria japonica.Er zijn veel cultuurvariaties.
C= Geslacht Cephalotaxus
Cunninghamia lanceolata (57)
Quatrebras
Als zaailing gekocht. Ontwikkeld zich geweldig in het pinetum.
De boom is genoemd naar James Cunningham een Engelse arts en planten verzamelaar. Begin 1700 heeft hij de soort vanuit China naar Europa gebracht. Het hout van deze boom is zeer duurzaam en rot niet. De boom is in ons land licht vorstgevoelig. De naalden zijn scherp gepunt. De naalden aan de onderkant van de twijg draaien heel mooi spiraalvormig weg. De Cunninghamia is ook gastheer van de paddestoelen die bij een afgezaagde C. zijn opgekomen. Het hout van de Cunningham is van een ongekende kwaliteit.
Cunninghamia lanceolata var. konishii (58)
Quatrebras
De variatie konishii komt voor in midden en noord Taiwan. De naalden zijn korter en de boom is niet geheel winterhard.
Geslacht Cedrus
Het geslacht Cedrus kent 4 soorten allen voortkomend in het Middellandse Zee gebied. :
Cedrus atlantica, Atalas gebergte in Marokko.
Cedrus brevifolia in een klein gebied op Cyprus.
Cedrus libani is inheems in Libanon en het Taurus gebergte in Turkije.
Cedrus deodara is afkomstig uit de Himalaja.
De mannelijke kegels van de Cedrus staan net als van de Abies (zilverspar) rechtop en doen er 2 jaar over om te rijpen. Van alle planten in de bijbel wordt de Ceder het meest genoemd. De Phoeniciers bevoeren de Middellandse Zee in schepen die van cederhout waren gemaakt. Rond het begin van de jaartelling waren grote gedeelten van Syrie en Libanon bedekt met ceder bossen.
Hoe herken je eenvoudig de juiste Cedrus? Tak opstijgend is de Cedrus Atlantica, tak horizontaal is Cedrus Libani en de tak omlaag gebogen is de Cedrus deodara. In de winter van 2011/12 hebben in onze tuin vooral de Deodara's en de Libanon schade opgelopen, sommigen waren geheel kaal maar herstelden zich toch in de loop van het jaar.
Cedrus in de winter
De foto's zijn gemaakt in februari 2013. Een flink pak sneeuw is gevallen, komende zondag gaat het dooien en kunnen de mooie winterse beelden niet meer geschoten worden. Goede grond, meststoffen zorgden ervoor dat ze zich goed konden wortelen, de cedrussen aan het begin van de Wimpel. De mega storm van 2013 november deerde hun niet. Resultaat van goed ecologisch beheer.
Cedrus atlantica Fastigiata
Quatrebras
De Atlasceder Fastigiata is een zuil vormige boom, we hebben voor deze groeiwijze gekozen, omdat de boom niet zo breed wordt. In Anloo staat een exemplaar die zeker een ruimte van 400 m2 in beslag neemt.
Cedrus atlantica Glauca Pendula
Blijdenstein
De treurvorm van de Cedrus Atlantica in Pinetum Blijdestein in Hilversum.
Cedrus brevifolia
Maart 2014 zijn we naar Cyprus geweest om een van de vier Ceders te ontdekken. Het volgende verslagje is ervan gemaakt.
De Ceder vallei
KOILADA TON KEDRON
De Ceder vallei op Cyprus ligt in het westelijk deel van het Troodos gebergte. Hier vind je nog pure bossen van de Cedrus brevifolia. De populatie is nog te vinden in vijf gebieden de Tripylos, Mauroi Kremoi, Ellias, Throni en Exo Milos. Op de Tripylos berg heb je een mooi zicht is op de vallei.
Kyrenia ter plaatse Girne genaamd is onze thuisbasis, het ligt ongeveer 20 km boven Nicosia in het Turkse deel van Cyprus. De ceder vallei ligt in het Griekse deel van het eiland.
In Kyrenia een auto huren is een heel gedoe bij de grensovergangen, dus we gaan huren in het Griekse deel van Nicosia. Op tijd gaat het met het Dolmos busje (gewoon hand opsteken) naar Nicosia, door de winkelstraat te voet de grens over onze rugtassen worden nog gecontroleerd maar het mag verder met een vette stempel. De huurauto staat al klaar en we vertrekken naar Troodos via de B9. De afstand is ongeveer 80 km, het is wel even wennen met het links rijden, vooral het schakelen. Twee uur rijden en daar is Pedoulas voor de overnachting, na het inkwartieren gaat de rit gelijk door naar de Ceder vallei.
De bosweg naar de vallei ligt tussen het Kykkoklooster en de plaats Stavros tis Psokas, vanaf de parkeerplaats wandel je in ongeveer een uur naar de top van de Tripylos (1362 meter).
Het hele gebied staat onder toezicht van het staatsbosbeheer Pafos. Er groeien in het gebied nog 40.000 Ceders samen met de Pinus brutia.
De Cedrus brevifolia is een van de vier Ceder soorten en is nauw verwant met de Cedrus libani. Het is de Ceder met de kortste naalden, de takken zijn horizontaal gericht, op jeugdige
leeftijd smal opgaand, op oudere leeftijd eigenlijk met een plat dak, mooi te zien op de foto’s.
Kegels zijn bij rijpheid bruin gekleurd.
Na een paar kilometers klimmen de betoverende uitzichten op de vallei en de Ceders vermengd met de Brutia’s. Opvallend is de nauwelijks aanwezige regeneratie van de bomen, oorzaak is de vaak langdurige droogte en daarnaast is er het gevaar van bosbranden, die de populatie makkelijk zouden kunnen uitroeien. De Ceder kan ruim 500 jaar oud worden, wat weer een hele geruststelling is. Eenmaal bij de top nog een laatste blik op de vallei, nog even genieten van de rust en de prachtig glimmende Ceders.
Rex Leber.
Cedrus libani ssp brevifolia Julica
Quatrebras
Gekocht op een landelijke coniferenvergadering in 2009. Het kenmerk is van de Julica is nog onduidelijk, de korte naalden van de brevifolia zijn dit in ieder geval wel. De brevifolia komt nog maar in een klein gebied voor op Cyprus n.l. ten noorden van het klooster van Kykos. In het gebied komt in de wintermaanden sneeuw voor.
Verspreidingsgebied : Tripylos Cedar vallei de Paphos bossen.
Ook een bewoner van Cyprus de Aleppo pijnboom, deze heeft een groter verspreidingsgebied en strekt zich dan ook uit over de gehele
Oostelijke Middellandse zee.
Een derde conifeer die we op Cyprus kunnen aantreffen is de Cupressus sempervirens de meest aansprekende boom van de landen rondom de Middellandse zee.
Cedrus deodara 'Karl Fuchs'
Quatrebras
De Cedrus deodara zag ik voor het eerst bij een kweker in Hooghalen, fantastisch was hij, wat een schoonheid. In het Pinetum zijn meerdere geplant waarbij een gele in de rotstuin. Kenmerkend zijn de lange naalden en zijn treurvorm. De cultuurvariatie Karl Fuchs is gevonden in Pakistan.
Cedrus deodara
Quatrebras
Op de tweede foto is de deodara nog een mooie lappendeken, in de winter van 2012 heeft hij bijna de geest gegeven, er leven nog wat takjes, het mooiste is er eigenlijk af. Helaas.
Cephalotaxus harringtonia (46)
Quatrebras
Van het geslacht CEPHALOTAXACEAE bestaan 8 soorten.
Twee soorten zijn in cultuur, een daarvan is de C. harringtonia, de tweede is de C. fortunei uit China, een bijna struikvormige boom.
De Harringtonia heeft een groot verspreidingsgebied van N.O. India, Vietnam, Maleisië (Penang) tot Taiwan. 1500-3000m.
Twijgen met vierkante plaatjes in de schors en oudere stammen met bijna geschaafde schilfers.Als zaailing gevonden in een Arboretum onder Parijs (Noyent)
Cryptomeria japonica Christata (163)
Quatrebras
Prachtige boom met een echte hanenkam. Door Bettie aan het Pinetum geschonken.