Abies

De zilversparren

Het Pinetum herbergt 55 soorten zilversparren, zie onderstaande lijst.

Gewone zilverspar Abies alba
Gewone zilverspar Abies alba (P) Pyramidalis
Pacifische zilverspar Abies amabilis Spreading Star
Balsem zilverspar Abies balsamea
Santa Lucia's zilverspar Abies bracteata
Bulgaarse zilverspar Abies borisii
Bornmueller zilverspar Abies bornmuellerana
Griekse zilverspar Abies cephalonica
Syrische zilverspar Abies cilicica
Shensi zilverspar Abies chensiensis
Colorado zilverspar Abies concolor lowiana
Colorado zilverspar Abies concolor Wintergold
Delavays zilverspar Abies delavayi
Georg Delavays zilverspar Abies delavayi (G) georgei
Himalaya Alpine zilverspar Abies densa
Ernest's zilverspar Abies ernestii
Turkse zilverspar Abies equi trojani
Fabers zilverspar Abies fabri
Vietnamese zilverspar Abies fansipanensis
Fanjing berg zilverspar Abies fanjingshanensis
Momi zilverspar Abies firma
Momi zilverspar Abies firma Bedgeburry
Farges zilverspar Abies fargesii
Farges zilverspar Abies fargesii var. faxoniana
Frasers zilverspar Abies fraseri
Forrests zilverspar Abies forrestii
Georg Delavays zilverspar Abies forrestii (G) georgei
Reuzen zilverspar Abies grandis Lonnovice
Oaxacan Alpine zilverspar Abies hickelii
Mantsjoerijse zilverspar Abies holophylla
Nikko zilverspar Abies homolepis
Taiwan zilverspar Abies kawakamii
Koreaanse zilverspar Abies koreana ( S) Silberperle
Koreaanse zilverspar Abies koreana
Alpen zilverspar Abies lasiocarpa Logan Pass
Dwerg zilverspar Abies lasiocarpa arizonica
Rode zilverspar Abies magnifica
Maries zilverspar Abies mariesii
Marokaanse zilverspar Abies marocana
Siciliaanse zilverspar Abies nebrodensis
O.-Siberische zilverspar Abies nephrolepis
Kaukasische zilverspar Abies nordmanniana
Algerijnse zilverspar Abies numidica
Balsem zilverspar Abies balsamea (P) phanerolepis
Pindrow's zilverspar Abies pindrow
Spaanse zilverspar Abies pinsapo
Edel zilverspar Abies procera Glauca
Min zilverspar Abies recurvata
Sachalinse zilverspar Abies sachalinensis
Siberische zilverspar Abies sibirica
Himalaya zilverspar Abies spectabilis
Schilferige zilverspar Abies squamata
Japanse zilverspar Abies veitchii
Monterrey zilverspar Abies vejarii
Yuanbaoberg zilverspar Abies yuanbaoshanensis

Lees meer

Abies alba (1)

Abies alba (1)

Gewone zilverspar
30 Jaar geleden wild verzameld in het Zwarte woud bij Freiburg. Later zijn de bomen in Engelbert aan de Olgerweg geplant. Nu in 2011 groeien er weer nieuwe zaailingen onder. De dekschubben van de kegel (foto juli 2011) zijn iets minder driehoekig dan van de Abies borisii. Opmerkelijk zijn de vele blaasjes op de stam. Verse twijgen werden vroeger 20 minuten in water gekookt, de damp werd dan geïnhaleerd, hetgeen slijmoplossend zou werken. De hars uit de schors werd gebruikt bij de behandeling van reumatische en gewrichts problemen. Later gebruikte men het hars voor het z.g. Elsasser terpentijn. De boom is bewoner van de Europese bergen zoals de Alpen en de Pyreneeën. Foto 3 Duidelijk zichtbaar dat de dekschubben omhoog zijn gericht. Foto 5 de Abies alba Pyramidalis in Pinetum Quatrebras. Foto 6 de Alba bij de vijver, de beuken eromheen vormen steeds een bedreiging en moeten regelmatig gesnoeid worden. De Alba is bewoner van de Europese bergen zoals het Zwarte Woud, de Alpen, Pyreneën en grote berggebieden in Joegoeslavië waar hij in Bulgarije en Macedonië overgaat in de Abies borisii.

Lees meer

Abies alba Pyramidalis (1)

De gewone zilverspar "Pyramidalis" is een slank groeiende vorm en daardoor zeer geschikt voor de wat kleinere tuinen.

Lees meer

Abies amabilis (2)

Abies amabilis (2)

Pacifische zilverspar
Goed herkenbaar door de kortere voorover liggende naalden bovenop de tak. Op de foto een Amabilis die breeduit is gegaan de "Spreading Star" uit Blijdenstein er staan ook twee exemplaren in Anloo. Let vooral op de dikke stam en de harsblaren. Zaailingen van de zilverspar zijn verzameld in een verwaarloosd pinetum in de buurt van het stadje Bouillon in de Belgische Ardennen vlakbij Frankrijk. Bij de ingang tegenover een camping is een monument van kinderen die in het laatst van de oorlog zijn omgekomen. In Pinetum Quatrebras staat een geënt exemplaar. In Engelbert aan de Olgerweg in het park staat nog een groot exemplaar van de toenmaals (1970) gevonden zaailingen. De zilverspar groeit in de Rocky Mountains van Brits-Colombia tot Oregon langs de kust en worden daar 50 meter groot. Het hout is zacht en heeft weinig economische waarde.
Samen met de Abies mariesii vormen zij de sektie Amabilis. De Mariesii heeft ook korte voorover liggende naalden, ze zijn echter veel korter dan bij de Amabilis. Het is een raadsel dat beide soorten tot dezelfde sektie behoren, de werelddelen moeten toen nog aan elkaar vast gezeten hebben? het is duidelijk dat de liggende naalden een beschermende rol spelen voor de twijg.

Lees meer

Abies balsamea (3)

Abies balsamea (3)

Balsem zilverspar
De balsem zilverspar heeft ook geneeskrachtige eigenschappen, het wordt gebruikt bij uitwendige wondbehandeling.
Enkele zaailingen in 199 wild verzameld in Canada ( Adirondack gebergte). Philip heeft dit ex. opgekweekt. In Canada zijn ze super smal i.v.m. de veelvuldige sneeuwval. Op Quatrebras gaat hij vrij breeduit. De Abies fraseri is eigenlijk de zuidelijke vorm van de Balsem spar.

Lees meer

Abies balsamea var. phanerolepis (3)

Abies balsamea var. phanerolepis (3)

Balsem zilverspar
De West Virginia balsem zilverspar is inheems in geïsoleerde dalen in West-Virginia van de Appelachen in de Verenigde Staten.
De boom is te herkennen aan de kegel, deze heeft namelijk afwijkende externe schutbladen.

Lees meer

Abies borisii (4)

Abies borisii (4)

Bulgaarse zilverspar
In 2016 bezocht ik samen met mijn broer Bulgarije, via Sofia ging de reis naar Borovetz een wintersportplaats waar het goed toeven is. Op zoek naar Boris de koning van Bulgarije. We vonden de Abies borisii die naar hem genoemd is. Voor ons hotel ook mooie Sylvesters met prachtige oranje stammen. Belangrijk kenmerk van de zilverspar is de grote aantallen kegels in de top van de boom.

Lees meer

Abies bracteata (252)

Santa Lucia's zilverspar
In 2022 gekocht in Hongarije. Heeft een kenmerkende spitse knop. Is de enige soort in de sektie.

Lees meer

Abies bormuellerana (199)

Abies bormuellerana (199)

Bornmueller zilverspar

Het herstellend vermogen van de Abies is goed. In 2005 zaagde jeugd voor de kerstdagen deze Abies door. Nu 7 jaar later heeft de boom zich volledig hersteld en wat mooi is, heeft meerdere kopscheuten en dan wat langer laagblijvend. Nu op 14 mei 2017 erachter gekomen dat het de Abies bornmuellerana is. Het is een subspecie van de Abies nordmanniana. Bij de laatste zie je de twijg niet terwijl er bij de Bormuellerana zelfs een kam aanwezig is van kortere naar voren gerichte naalden. De bast is bruin/grijs dit in tegenstelling met de Elzevier die spreekt over een paarsachtig zwarte bast.

Lees meer

Abies cephalonica (22)

Abies cephalonica (22)

Griekse zilverspar
Op Kefalona in het Ainos gebergte boven de 1400 meter groeit ie de rasechte Griekse zilverspar, geen vermenging met de Borissi of de Bormuelleriana maar de echte Abies cephalonica. Vanuit het hotel in Svoronata gaat het naar het Ainos gebergte. Maps me op het mobieltje en rijden maar. Na een uurtje prachtige Cipressen langs de weg en tegen de hellingen.Bij Fragata rijden we plots op een bergweggetje kennelijk de snelste weg naar de berg, ruïnes en een half ingestorte kerktoren om ons heen. Het blijkt een z.g. spookdorp te zijn. In 1953 is het eiland zwaar getroffen door een aardbeving, de Afrikaanse plaat botste hier op een diepte van 10 km op de Euroaziatische plaat. Het eiland is hierdoor 60 cm hoger komen te liggen. Vrijwel alle huizen op eiland zijn toen ingestort behalve in de noordelijke plaats Fiscardo, hier bleek namelijk een luchtbel onder het dorp te zitten die de schokken heeft opgevangen. Bij de wandeling door het dorpje realiseer je pas wat een paniek en een angst dit bij de bevolking heeft veroorzaakt. Velen lieten het leven en overlevenden emigreerden of verhuisden naar de kust, waar ze zich veiliger waanden, een onbewoonbaar dorp achterlatend.
Het Nationaal park komt in zicht en naderen vanuit de noordelijke richting, de zuidelijke ingang is over een bergweggetje en niet aan te bevelen. De weg is prima berijdbaar en komen bij de ingang waar slagbomen staan. In de zomermaanden zijn ze dicht i.v.m. het gevaar voor bosbranden. Het hele park tot aan het hoogste punt (1628 meter) begroeid met de Cephalonica, vermenging met loofhout of andere coniferen is er niet. Bij het weerstation ben je bij het eindpunt, vanuit hier is een brede gravelweg die je naar mooie vergezichten zal leiden. Onderweg een naamgenoot de “Viola cephalonica” naast wat varens de enige vegetatie die te ontdekken viel. Maar we zijn er niet voor de viooltjes, graag wat klein plantgoed van de spar, maar helaas niets te vinden, met mijn rugzakje, plastic zakjes en een lepel toch maar wat dieper de bush in. Met de bril op en de neus bijna op de bodem wat zaailingen zoeken, het lukt om enkele te vinden, missie geslaagd. Mos erom en in de zakjes, wat grond en zaden erbij water erop en klaar is Kees. Geiten te over in de bergen en volgens mij een van de redenen waarom je geen 3 en 4 jarige bomen ziet. Rondom het weerstation staat een hek, erbinnen op het terrein heel veel jonge exemplaren, dus hier krijgen ze de kans zonder geiten en kunnen ze wel zorgen voor regeneratie. Kefalonia is een prachtig mooi en groen eiland. Als je naar het noordelijkste deel van het eiland gaat kom je bij Fiscardo een op Saint Tropez lijkend dorp, onderweg foto’s maken van het mooiste strand van Europa het Myrtos strand, als de zon schijnt en dat doet het hier meestal is het water azuurblauw en het strand wit hetgeen een prachtig romantisch plaatje oplevert. Naast de zilverspar en de supersmalle Cipressen kun je hier ook genieten van parasoldennen (Pinea), de zeedennen (Pinaster)

Lees meer

Abies chensiensis (202)

Abies chensiensis (202)

Shensi spar.
Op de foto's de prachtige rood/oranje mannelijke bloemen. Twijgen niet behaard en vrij wit, goed zichtbaar. De naaldenstand licht V vormig. De naalden op de bovenkant van de twijg zijn korter dan op de zijkant en voelen rubberachtig aan.

Lees meer

Abies cilicica (5)

Abies cilicica (5)

Syrische zilverspar
Belangrijkste kenmerk is dat de kegels geen externe schutbladeren hebben.
1. Gladde asgrijze tot donkergrijze bast.
2. Naalden plat en auromatisch in hoek 45 graden naar voren gericht en weinig gekromd Naar binnen toe kleiner. Staan in een lineaire kam. 2-3 cm lang.
3. Zwarte ringen rondom afgevallen takken. Elzevier
4. Jong loof lichter dan ouder.
5. Twijgen goudkleurig, zijtwijgen donzig behaard.
6. Huidmondjes aan onderzijde van de naalden.
7. Lijkt op de A.nordmanniana
8. Grote bomen zijn goed over te planten
9. Overleeft zware klei.
10. Onderste takken blijven ook lang op de boom.
Kegels zijn glad wat in tegenstelling is met de andere zilversparren uit de sectie ABIES.
Syrië, Libanon en O-Turkije.

Lees meer

Abies cilicica var. isaurica (265)

Abies cilicica var. isaurica (265)

In 2023 een aantal wild verzameld 60 km boven Antalya in het Taurus gebergte.

Lees meer

Abies concolor (38)

Abies concolor (38)

Colorado zilverspar
De boom in goede grond gezet, na een jaar zit er weinig GOLD meer in de boom. De blauwe vorm is bijna volledig terug. Een van de mooiste zilversparren. Op de foto's zie je ook de mooie gele bloemen van de boom.
Het afgebeelde ex. is gekocht onder de naam Wintergold.

Lees meer

Abies densa (212)

Abies densa (212)

Himalaya Alpine zilverspar

De Bhutan zilverspar komt voor in de hoge Himalaya op hoogtes van 2800 tot 3700 meter. De hoge Himalaya van west naar oost dan eerst de Abies spectabilis (Afganistan) overgaand in de Abies densa en dan de Abies delavayii. Op de tuin staan twee zaailingen gekregen van Wil Leber. We zullen een paar jaar geduld moeten hebben hoe ze het doen op zeenivo zero.

Lees meer

Aies equi-trojani (9)

Aies equi-trojani (9)

Turkse zilverspar
Eigenlijk de trots van de Wimpel. Nu na 25 jaar kegeldragend. Vorige week 25 januari 2014 een takje meegenomen uit Pinetum Dennenhorst. Rondleiding in de middag tijdens de NCV vergadering gehad. De vergelijking klopt helemaal, vergeleken met de Abies equi-trojani uit het Pinetum Quatrebras en zijn ze gelijk. Geeft een goed gevoel want moest op de kegels wachten alvorens vast te kunnen stellen welke soort het is. Alle naalden staan boven de twijg en zijn heel mooi rond de twijg gebogen en in het midden bijna rechtopstaand en kleiner. Toch blijft een groef zichtbaar. Bij mij op de klei doet hij het bijzonder goed en heeft al aan heftige stormen dit jaar het hoofd geboden. Op de zesde foto de mooie gele bloei te zien.

Lees meer

Abies ernestii (239)

Abies ernestii (239)

Ernest's zilverspar

In 2017 twee zaailingen opgekregen.

Lees meer

Abies fabri (231)

Abies fabri (231)

Fabers zilverspar
Vier stuks opgekregen van bij de zadengigant (info@zadengigant.nl)gekochte zaden op 20 maart 2016.
De zilverspar komt voor in de Chinese provincie Sichuan op hoogtes tussen 1500 en 4000 meter in regenachtig gebied. Op de Emie Shan groeit hij tussen verschillende rhododendron soorten.

Lees meer

Abies fanjingshanensis (255)

Fanjing berg zilverspar

Is nauw verwant met de Abies fargesi en de Abies faxoniana.

Lees meer

Abies fansipanensis (300)

Abies fansipanensis (300)

Vietnamese zilverspar.
Zuidelijkste Abies van Azië.

Lees meer

Abies fargesii (199)

Abies fargesii (199)

Farges' zilverspar
De Fargas zilverspar heeft nogal wat variaties, nl de var. faxoniana, sutchuensis en de fargesii. Het moet niet uitgesloten worden geacht dat het een Abies fanjingshanensis die op grotere hoogtes in hetzelfde gebied voorkomt. De naalden van dit exemplaar zijn van 1.5 tot 4,5 cm lang, groot, leerachtig en aan de bovenzijde kamvormig, de zijdelingse naalden iets naar voren gericht (foto 2), naar de top is de naaldlengte aflopend. Knoppen eivormig. Jonge takken zijn mahoniekleurig. Groeit op zeer grote hoogtes boven de 3000 meter in West-China.
De kegel op de laatste foto zat op een boom uit Borger.

Lees meer

Abies fargesii var. faxoniana (253)

Wordt ook wel Minensis genoemd. 12-4-2023 pas de juiste naam ontdekt.

Lees meer

Abies faxoniana (253)

Farges' zilverspar

Lees meer

Abies firma (10)

Abies firma (10)

Momi zilverspar
Een tiental opgekweekt uit zaad. Doet het niet goed, steeds een soort luis, donkere stipjes die de boom erg lelijk maken. In Borger hebben we ook een aantal geplant en deze doen het op de zandgrond erg goed ?
Kenmerkend voor de boom twee korte stekels op de top van de naald.
Uitlopers in het voorjaar zijn bruinachtig en de naalden van de onderkant van boven zichtbaar, de naald draait daarna. Naalden staan duidelijk in een V vorm. Zuid Japan. Zeldzaam.

Lees meer

Abies fraseri (214)

Abies fraseri (214)

Frasers zilverspar
Noord Amerika Appelachen.
Kenmerkende mooie kegel.

Lees meer

Abies forrestii var. georgei (228A)

Abies forrestii var. georgei (228A)

Georg Delavays zilverspar

De Georges zilverspar is genoemd naar de botanicus George Forrest. Zaterdag 15-2-2014 ontdekt dat het de Abies forrestii var. georgei betreft. De knoppen zijn wit van de hars en de naalden zijn kort tot 2,5 cm. Twijgen oranjebruin en de onderkant licht zilverkleurig. Komt op zeer hoge bergen in de oostelijke Himalaya 2400-4300 meter voor. De naald eindigt in twee kleine puntjes. De boom is goed winterhard zone 7 en behoord tot het ondergeslacht Pseudopicea.

Lees meer

Abies georgei (228A)

Abies georgei (228A)

Georg Delavays zilverspar

In 2019 wat zaailingen opgekregen.

Lees meer

Abies forrestii (228A)

Abies forrestii (228A)

Forrests zilverspar
China : N-W-Yunnan.
Bast : grijs, glad, enkele afbladderende plekken. Jonge takken oranjebruin in het tweede jaar diep paarsachtig roodbruin. Knop : glimmend donkerrood bolrond. In 2017 acht zaailingen opgekregen en opgepot.

Lees meer

Abies grandis  (12)

Abies grandis (12)

Reuzen zilverspar

Een dwergvorm van de enorme reuzenzilverspar de Abies grandis, trouwens zijn naam zegt het ook al. Deze vorm proberen we niet hoger te laten worden dan 1 meter.

Lees meer

Abies hickelii (221)

Abies hickelii (221)

De Oaxacaaanse alpine zilverspar
Heeft en dat is een grote uitzondering 6 tot 10 harskanalen, binnenkort zullen we er foto's van maken en ze hier publiceren. Komt voor in de Mexicaanse provincies die grenzen aan Guatamala te weten Chiapas, Veracruz en Guerrero.
De vifde foto is genomen eind maart 2020 tijdens de corona crisis.

Lees meer

Abies holophylla (13)

Abies holophylla (13)

Mantsjoerijse zilverspar
Stoere zilverspar. Groot aantal gekweekt. De bast van de stam is ruw.

Lees meer

Abies homolepis (14)

Abies homolepis (14)

Nikko zilverspar
De naalden van de Nikko den staan loodrecht op de twijg, duidelijk een kam vormend. Ruwe bast.
Foto twee is de stam van de variatie umbellata. Deze heeft een groene kegel en licht uitgestoken zaadschalen. De variatie wordt ook wel eens beschouwd als een hybride met de Abies firma.

Lees meer

Abies kawakamii (15)

Abies kawakamii (15)

Taiwan zilverspar

De boom komt op zeer grote hoogte voor op de Mount Morrison Taiwan 2400-3800. Een of twee enten ook geplant in de tuin.
De knoppen mooi rood van kleur. Foto 3 en 6 duidelijk zichtbaar de rode driehoekige gepunte knoppen van de zilverspar. De nerf van de twijg is bij deze boom ook mooi zichtbaar.

Lees meer

Abies koreana (16)

Koreaanse zilverspar

Lees meer

Abies lasiocarpa v. arizonica (17a)

Abies lasiocarpa v. arizonica (17a)

Dwerg zilverspar
Ook enkele exemplaren uit zaad opgekweekt.
Naalden versmallen niet naar de top toe.
De laatste foto's zijn van de Abies lasiocarpa var.arizonica uit Borger.

Lees meer

Abies lasiocarpa Logan Pass (18A)

Abies lasiocarpa Logan Pass (18A)

Alpen zilverspar
De boom is gevonden door Günter Horstmann rond 1976 bij de Logan Pass in het Glacier National park van Montana.

Lees meer

Abies lowiana (19)

Abies lowiana (19)

Colorado zilverspar
Uit zaad een tiental opgekweekt, ze zijn her en der in Quatrebras geplant, deze vorm komt het dichtste bij de Abies grandis.
Zit tussen de Abies grandis en de Abies concolor in. De laatste tijd rekent men hem tot de Abies concolor.

Lees meer

Abies magnifica (20)

Abies magnifica (20)

Rode zilverspar

Wordt makkelijk verward met de Abies procera, deze heeft bijna afgeplatte naalden, terwijl die van de Abies magnifica bijna rolrond zijn. Ook zijn de naalden langer.

In 2017 enkele zaailingen opgekregen. Op de foto ook de stam van de Abies magnifica die in Anloo stond, is inmiddels omgezaagd, omdat er geen leven meer inzat.

Lees meer

Abies mariesii (248)

Abies mariesii (248)

Maries zilverspar

Met dank aan Leo. Van hem gekregen deze bijzondere zilverspar.
Donkere cirkels rondom de tak- littekens op de hoofdstam.
Kenmerkend de korte voorover liggende naalden.

Lees meer

Abies marocana (201)

Abies marocana (201)

Marokaanse zilverspar

Van 12 t/m 16 februari 2020 bezochten we het RIF gebergte in Marokko en wel de berg JBel Tissouka. Naast zaad een tiental zaailingen kunnen overbrengen. Op de foto zie je ook een blauw ex. dit is waarschijnlijk een Atlasceder die hier ook groeit.
Vanuit Chefchaouen kun je het park Talassemtane prima bezoeken. Vervoer naar de berg kun je regelen met Xauen tours 00212676444424
vragen naar Anes. Met een gewone auto kun je er zeker niet komen.

Lees meer

Abieto nebrodensis (21)

Abieto nebrodensis (21)

Siciliaanse zilverspar

Op zoek naar de laatste zilversparren op Sicilië ( Abieto nebrodensis : kruisbeeldboom). Centraal in het noorden van Sicilië liggen het Nebrodi gebergte en westelijk hiervan het Parco delle Madonie. Eens waren de flanken van deze gebergtes rijkelijk begroeid met de Siciliaanse zilverspar ( Abies nebrodensis ). De boom heeft zijn wetenschappelijke naam te danken aan het gebergte, maar helaas komen ze hier niet meer voor. Nog 22 bomen resteren op de steile droge hellingen van de bergen Scalone ( 1654 mtr ) de Pene ( 1669 mtr ) en de Cavallo ( 1755 mtr. ) in het Madonie park. De bergen rijzen omhoog uit de prachtige vallei Madonna degli Angeli . Bij helder weer heb je een pracht zicht op de bergen en de vallei vanuit het bergdorp Polizzi Generosa. Het is ook, dat je vanuit deze plaats de bomen kunt vinden.
Polizzi Generosa ligt vlakbij de snelweg A19/20 Palermo / Catania , vanuit Palermo is het ongeveer 80 km rijden, in de plaats onder het aquaduct doorrijden en de weg SP 119 nemen richting Piano Zucchi, na ongeveer 8 km staat het bord Abieto nebrodensis aan de rechterkant van de weg, ernaast is een hek aan de zijkanten 60 cm betonnen muurtjes, hier stap je overheen en volg het stenen wandelpad omhoog. Te voet klimmen we nu van 1100 naar 1600 meter naar de Montagna Scalone.
Onderweg prachtige Atlasceders duizenden zijn er aangeplant, kennelijk zijn ze beter bestand tegen de droogte en de warmte van Sicilië want ze doen het hier geweldig. Ook de kleuren van de Pinus halepensis zijn prachtig vooral als ze afsteken tegen de lichte rotsen. Op de drempel van de 20ste eeuw dacht men dat de soort geheel was uitgestorven, maar in 1957 zijn 22 volwassen bomen op 1600 meter hoogte herontdekt op bovengenoemde bergen.

Lees meer

Abies nephrolepis (232)

Abies nephrolepis (232)

De Oost-Siberië spar.
De twijgen eindigen vierkant, dit kan doordat de naalden naar de top toe kleiner worden. Behoort in de sectie Balsamea. Bast is rozegrijs, kroon kegelvormig en de takken horizontaal. Gekneusde naalden zijn kleverig en ruiken naar verf.

Lees meer

Abies nordmanniana (23)

Abies nordmanniana (23)

Kaukasische zilverspar

Olgerweg Engelbert. Prachtige zilverspar mooi in harmonie met het huis. De naalden plat liggend bedekken geheel de tak. Kegel met uitstekende bractiën. De foto met meerdere kegels is genomen in Anloo. De boom aan de Olgerweg is een door mij opgekweekt exemplaar. Foto 5 een Norman bij Milena.

Lees meer

Abies numidica (24)

Abies numidica (24)

Algerijnse zilverspar

De zilverspar heeft in 2022 kegels gekregen daardoor kunnen vaststellen dat het de Algerijnse zilverspar is. Met Richard van de Laarman tuin in de Hortus waar een groot exemplaar staat vastgesteld dat het een Abies numidica is. Lang geleden gekocht als een Abies faxionana, maar dat is hem dus niet. Alle naalden staan naar boven gericht en voelen rubberachtig aan. De kegel is glad en heeft geen externe zaadvleugels. Op de foto kun je zien dat het zaadje en de vleugel volledig in de kegel zitten. In 2023 zullen we proberen zaad op te kweken.

Lees meer

Abies phanerolepis (229)

Balsem zilverspar
Tussenvorm van de A. balsamea en de A. fraseri.

Lees meer

Abies pinsapo (26)

Abies pinsapo (26)

Direct na het uitlopen van de loot in het voorjaar zie je bij nieuwe twijgen tijdelijk twee kleuren. Als je de twijg nauwkeurig bekijkt blijkt dat de twijg rood kleurt en ook het voetje van de naald heeft deze kleur, verder is de naald groenblauw, dit geeft de twijg twee kleuren, deze tweekleurigheid verdwijnt in de loop van het jaar. Het verschijnsel is ook gezien bij de Picea retroflexa.

Lees meer

Abies pinsapo (26)

Abies pinsapo (26)

Spaanse zilverspar

In 2007 hebben we de Spaanse zilverspar opgezocht en er een verslag over geschreven. In nummer 45 van de Nederlandse coniferenvereniging is het verslag geplaatst.

Egel zilverspar Abeto de Espana ( Abies pinsapo )

Vanuit het “Genalguacil “natuurreservaat kijkt de A.pinsapo neer op het mondaine Marbella aan de Costa del Sol in Zuid Spanje. Hier op minimaal 1100 meter boven de zeespiegel groeit in het Bermeja gebergte de Andalusische nationale boom de Abeto de Espana.
Het was de Zwitserse plantkundige Edmond Boisser die de boom in 1837 op het Iberische schiereiland ontdekte. De Abies bezoeken ?, rij vanaf Marbella over de A7 richting Estepona, bij Palazio de Congras rotonde driekwart nemen, in de middenberm staan mooie palmen, twee beelden en mooie lantaarnpalen langs de kant van de weg, langs Campo de futbol en dan de Avenida Andalucia in, vervolgens bij de Mercadona rechtsaf de Avenue Reales over de tolweg en dan de bergen in, na 15 km volgt het bord “ Los Reales de Sierra Bermeja “ de slagboom passeren na 3 km volgt weer een bord “Paseo de los Pinsapos “ hier de auto parkeren. Volg nu de wandelroute van ongeveer 2 uur.
Je bent nu in de prehistorie, ieder moment kunnen dinosaurussen tevoorschijn komen, veel rotsen zijn begroeid met mos en daartussen zuivere bestanden van de Abies pinsapo. Al voor de ijstijd en reeds in het Tertiair bestond de boom al, er was toen een veel groter verspreidingsgebied, een groot deel van de toenmalige populatie is omgekomen door gletsjerijs. Tegenwoordig is de grootste bedreiging schimmel ( heterobasidium annosum ) deze tast de wortels en de stam aan waarna de boom omvalt. In het begin van de vorige eeuw is door meerdere oorzaken het aantal bomen sterk geslonken, in 1964 was nog 700 hectare begroeid met de spar, dankzij een zorgvuldig bosbeheer is het nu 5000 hectare.
De boom komt verder voor in de Sierra de Grazalema in de provincie Cadiz.
In Marokko groeit de boom in het Rif gebergte en de Jebel Tazaot, dit zijn de variaties marocana en tazaotana.
De Abies pinsapo wordt 25-30 meter hoog en oudere bomen hebben een conische kroon. De bast is donkergrijs en op latere leeftijd gegroefd en geschilferd. Naalden zijn blauw, spiraalvormig, kort 1 tot 1,7 cm en spits, onder en bovenkant met lichte strepen, opvallend zijn de ietwat gezwollen huidmondjes. De knoppen eivormig bruinrood met wat lichte harsplekjes.
De boom groeit in kalkrijke rotsachtige bodems en kan 300 jaar oud worden, de jaarlijkse regenval in het gebied is 960 mm. In Nederland is de boom redelijk winterhard.
In Marokko groeit de boom samen met de Cedrus atlantica.
Tussen hun 25 en 35ste levensjaar zijn de bomen zaaddragend.
De Abies pinsapo behoort samen met de Algerijnse zilverspar ( Abies numudica ) tot de sectie Piceaster. De Sierra Bermeja heeft een oppervlakte van 1236 ha en het hoogste punt is 1450 meter, het gebergte is rijk aan magnesium en geoxideerd ijzer die de rotsen roodgember kleurt, een tint waaraan de naam van het gebergte is ontleend. Bovenin de bergen zie je in de verte het Rif gebergte in Marokko, hier groeien de variaties.
Een bezoek aan Andalusië is meer dan de moeite waard, bezoek dan de prachtige steden Sevilla, Ronda ( oudste stierengevecht arena ) en Granada ( Alhambra ) de parel van Andalucia, maar geniet vooral van de schilderachtige witte dorpjes.

Rieks Leber.
Aantal wild verzameld, een geschonken aan Pinetum Blijdenstein en een aan Pinetum Ter Borgh in Anloo.

Lees meer

Abies pindrow (25)

Abies pindrow (25)

Pindrow's zilverspar

Diversen gekweekt. Mooie lang naaldige zilverspar afkomstig uit de Himalaya. Naalden verspreid / gekromd naar voren gericht. Zou niet winterhard zijn, maar is dit tot op heden wel. In de natuur door vele sneeuwval smal, hier breed uitbroeiend.

Lees meer

Abies procera (27)

Abies procera (27)

Edel zilverspar

Karmozijnrood de mannelijke bloei in de Abies procera, ze bevinden zich voornamelijk onder de tak en zijn zo zwaar dat ze de tak laten buigen. Het is een lust voor het oog deze bloeiwijze.

Lees meer

Abies recurvata (28)

Abies recurvata (28)

Min zilverspar

Diversen gekweekt. Herkenbaar aan de teruggetrokken naalden.
Foto 1 en 5 zijn genomen half juni van de Recurvata die in het Smulbos staat.

Lees meer

Abies religiosa (238)

Abies religiosa (238)

Oyamel zilverspar

Zijn thuisbasis is de Sierra Volcania Transversal in Mexico.
Kenmerkend de bijzonder grote kegels. In 2019 3 of 4 jarige gekregen van Leo Goudzwaard. Heeft een grote kegel.

Lees meer

Abies sachalinensis (29)

Abies sachalinensis (29)

Sachalinse zilverspar

Aantal opgekweekt uit zaad, 20 stuks. Achter de zaailingen een exemplaar van Johan Meinsma. Zoals de naam al doet vermoeden groeit de zilverspar op het eiland Sachalin boven Japan. Het eiland is van Rusland en heet officieel Sakhalin. Op de twijg groeien willekeurig groeiknoppen. Het witte gedeelte op de knop is hars. Aan de noordelijke kust bevind zich het grootste gas en oliewin gebied van de wereld. Meerdere uitgeplant in het Smulbos. De foto van de kegel is in mei 2018 genomen, opvallend vooral de goudkleurige randen om de zaadschubben.

Lees meer

Abies sibirica (205)

Abies sibirica (205)

Siberische zilverspar

In 2018 een 5 tal zaailingen opgekregen. De naalden zijn opvallend glanzend. Heeft vaak te lijden van late nachtvorsten. Let ook op de naalden deze zijn over hun volledige lengte even dik.

Lees meer

Abies spectabilis (30)

Abies spectabilis (30)

Himalaya zilverspar

Bewoner van de hoge Himalaya 2600-3800 meter. Afganistan, N-Indië, Kasjmir en Nepal. Kenmerkend is de zilverkleurige onderkant van de naalden. De naalden staan alle rondom de twijg met een bleke streep op de bovenkant en twee groenachtig witte strepen aan de onderzijde, er is sprake van kamvorming bovenop de twijg. De twijg is kloek en recht en in het begin onder een hoek van 45 graden omhooggericht. De lengte is tussen de 3 en 5 cm. Het is een mooie zilverspar die 50 tot 60 meter hoog kan worden.

Lees meer

Abies squamata (31)

Abies squamata (31)

Schilferige zilverspar

Zeldzame boom uit China met als bijzonder kenmerk de ruwe bast.
Ze groeien op het Z-O deel van het Tibetaanse Plateau samen met de
Balfour spar de Picea likiangensis var. hirtella. Er zijn 4 zaailingen gekweekt, er zijn twijfels of het de Abies squamata is, afwachten maar even of ze over enkele jaren een ruwe kenmerkende bast krijgen. Er moet dan ook een huidmondje aan de top zitten.

Lees meer

Abies veitchii (32)

Abies veitchii (32)

Japanse zilverspar

Een uit midden Japan afkomstige zilverspar.
Naalden houden tot in de top dezelfde breedte.
Kenmerkende ringen op de stam.
Zilverkleurig aan de onderzijde van de naald.

Lees meer

Abies vejari (33)

Abies vejari (33)

Monterrey zilverspar

De Monterrey zilverspar komt voor in Coahuila, Nuevo Leon en Tamaulipas en dat allemaal in Mexico. Eind 2019 overgeplant naar de vijverkant. De naalden zijn duidelijk korter dan bij de Abies hickelii die veel zuidelijker voorkomt.

Lees meer

Abies yuanbaoshanensis (8)

Abies yuanbaoshanensis (8)

Yuanbaoberg zilverspar

De boom komt voor in de Chinese provincie Guangxi. Er komen nog maximaal 700 exemplaren voor in het gebied. Eigenlijk is de zilverspar gekocht om zijn mooi groene kleur onder de naam Abies delavayi `Green Giant`.Het is een takstek en krijgt nu al kegels. De kegel is groen en lijkt erg veel op die van de Abies yuanbaoshanensis, is het waarschijnlijk. De kegels van de Delavays zijn paars dus het is zeker geen Abies delavayi. De mannelijke bloem is geel en heeft stuifmeel gegeven. De V vorm op de 5e foto is ook heel kenmerkend. Het steeltje van de kegel loopt taps toe hetgeen ook bijzonder is.

Lees meer


inloggen