I

I=Diverse informatie vanaf de oprichting van het Pinetum.

Inmemorian Elske

Inmemorian Elske

Drie jaar geleden kwam je langs, we waren met de aanleg van de Stadswegtuin bezig “Kan ik helpen?” Tuurlijk altijd welkom. Het overleg was altijd summier geen flauwekul, de Japanse duizendknoop woekert ook weer flink, een week later kom je dan op deze plek en zijn ze allemaal gerooid. Winde verwijderen geen probleem, je nam het hele achterste stuk voor je rekening. Het laatste wat we samen deden was de Anemonen met een touw omwikkelen, zodat ze niet over het voetpad zouden hangen. Het touw zit er nog en blijft er voorlopig.In het voorjaar hebben we de paden in het Smulbos naast je huis nog voorzien van houtsnippers Ik zag aan je dat je ervan genoot de vrijheid de stilte en het lekker bezig zijn in de natuur. In de Nieuwe kerk hoorden we wie je eigenlijk was, want dat wisten we niet, muzikant, fietsenmaker, bioloog en sporter, helaas hebben we deze Elske niet leren kennen. Je hebt er nu niet veel meer aan, maar wil je toch bedanken voor het werk dat je stilzwijgend in het Pinetum deed.

Lees meer

In memorian

In memorian

Mijn tuinvriend is overleden. Lang heeft hij gestreden om onder ons te blijven, bijna altijd met de aspergesteker in de hand, want daarmee werd ook het onkruid verwijderd. De tuin was hem alles en we konden het goed met elkaar vinden. Samen hebben we gestreden om de tuinen bij de Wimpel te behouden, we wisten de snode plannen van de gemeente om de stadsweg te verlengen ten koste van onze tuinen te verijdelen, dit alles met de hulp van bijna alle bewoners van de Wimpel en de Noorddijkerweg die allen positief reageerden om de tuinen te behouden. Samen met Jannie Visscher de wethouder hebben we de kans gekregen een Pinetum van het gebied te maken. Een groot aantal bomen die Philip heeft opgekweekt staan in het Pinetum. Philip bedankt voor het prettig samenzijn op de tuinen. Op enkele foto's de parasolden, waarvan Philip er meerdere opkweekte.

21 september 1930 - 21 oktober 2013

Je tuinvriend Rieks.

Lees meer

Stadsweg tuin

Stadsweg tuin

In 2019 is begonnen met de aanleg van de stadsweg tuin.

Lees meer

Het belang van bomen

Het belang van bomen

De conifeer is ook een boom, bomen hebben een belangrijke functie, naast dat ze landschapsbepalend zijn zorgen ze er ook voor dat koolstofdioxide (broeikasgas) omgezet wordt in zuurstof. Zonder zuurstof kunnen wij mensen niet bestaan.

Lees meer

Foto's in Noorderbreedte

Foto's in Noorderbreedte

Midden november 2016 zijn door het tijdschrift Noorderbreedte foto's gemaakt voor het decembernummer.

Lees meer

Acrobatiek aan de Wimpel

Acrobatiek aan de Wimpel

17 augustus 2015 heeft boomchirurg EIGEN HOUTJE nog een wilg tot normale proporties (te knotten) teruggebracht. Met bewondering de
mannen aan het werk gezien, petje af voor deze bergbeklimmers.

Lees meer

Knotjewilgen in het pinetum

Knotjewilgen in het pinetum

Lees meer

Naambordjes voor het Pinetum

Naambordjes voor het Pinetum

Januari 2015 is een start gemaakt met het plaatsen van duurzame naambordjes in het Pinetum. De piquet paaltjes zijn gegalvaniseerd en voorzien van een grondanker. De bordjes zelf zijn van weerbestendige trespa. Op het bordje staat de Nederlandse, de botanische naam, gebergte en land van herkomst. We zijn erg blij met de nieuwe bordjes en hopen in de toekomst het aantal naambordjes nog verder uit te breiden.

Lees meer

Pa en Ma

Pa en Ma

Op 12 augustus 2014 zag je ze, liefkozend en tevreden in het Pinetum, vrouwlief wilde slapen maar manlief had nog snode plannen. Ze zagen er goed uit en dat kan ook want slakken genoeg.

Lees meer

Wat is een Pinetum

Wat is een Pinetum

Een Pinetum is een plaats waar meerdere soorten coniferen zijn samengebracht. Conis betekend kegel, een conifeer is dus een kegeldrager. Meestal is een conifeer een blad/naaldhoudende boom, uitzondering is b.v. de Larix die zijn naalden in de herfst verliest.

Foto's :

2. Kegel van de Abies spectabilis.
3. Bloei van de Pinus pungens wordt later stuifmeel.
4. Kegel van de Cedrus atlantica 'Glauca' Atlas gebergte.
5. Mannelijke bloemen van de Cupressus glabra de Amerikaanse cipres, gedurende de winter is de kroon vrijwel geel.
6. Picea abies 'Acrocona' kegels op jonge scheuten. Deze cultivar is in Zweden gevonden.

Lees meer

Driejarenplan Pinetum Quatrebras 2009-2011

Driejarenplan Pinetum Quatrebras 2009-2011

In het driejarenplan omschrijven we de opzet van het pinetum als volgt: Ons plan is het realiseren van een altijd groenblijvende tuin met veel verschillende soorten coniferen (kegeldragers), een ondergroei van Rododendrons en Azalea’s, vlinderbomen, sierheesters, vaste planten, maar ook wat fruitbomen en perkjes met aardbeien etc. Wij zoeken deze diversiteit, vooral om meerdere soorten insecten, amfibieën en vogels in het gebied te krijgen.
We streven ernaar een diverse en zeldzame collectie coniferen samen te brengen. In de zomermaanden fleuren we de boel op met veel bloemenpracht. Wie zijn de mensen die het Pinetum hebben ontwikkeld. Dat is in de eerste plaats natuurlijk Philip Roodenburg, kweker van meerdere bomen die zijn uitgeplant in het park. Milena Huender heeft meerdere vijvers aangelegd en onderhoud en ontwikkeld een gedeelte van de tuin aan het einde dicht bij Quatrebras. Wim de Boer heeft ons meegeholpen met de aanleg van de paden. Wil Leber heeft zijn aanhanger en auto een twintigtal keer ter beschikking gesteld om flagstones, zwerfkeien, grind, bazaltstenen, kinderkopjes, kloostermoppen en andere zware materialen voor de tuin op te halen. Rieks Leber heeft de collectie verzameld, de grove infra structuur ontworpen en o.a.de Japanse tuin aan het begin van de stadsweg aangelegd.

Lees meer

De aanleg van het Pinetum

De aanleg van het Pinetum

Eens waren het verwaarloosde moestuinen, nu is het een prachtig coniferen park waar iedere voorbijganger van geniet. Dank zijn we verschuldigd aan de gemeente, de stoep is verbreed van drie naar vijf tegels. Er zijn duurzame rozenboogjes geplaatst en de tuin is afgezet met een haag van diverse heesters. In principe is de tuin zoals we hebben aangegeven in het driejarenplan klaar. Graag hadden we de tuin van Philip ook als Pinetum willen inrichten (ook de wens van Philip), het Le Roy bestuur vond het echter nodig een andere bestemming aan deze tuin te geven, een vogel en vlinder tuin. Uiteindelijk is het niets geworden, want de tuin staat nu vol kweek ( 2013/14), geen gezicht zo dicht bij het begin van de stadsweg.

Lees meer

Arvids trap

Arvids trap

Het overwoekerde pad over de heuvel en deel uitmakend van de stadsweg wandeling is in april en mei van 2014 door Arvid opnieuw
aangepakt, er is veel kweek verwijderd en nieuw zand is opgebracht, de heuvel is hierdoor nog hoger geworden.
Foto 4 is een ander trapje in wording en op foto 5 zie je de prachtige bloei van de valeriaan, let vooral op het uitstekende klepeltje.

Lees meer

De aanleg van het Pinetum 1

De aanleg van het Pinetum 1

De tuin is aangelegd door vrijwilligers, honderden kapotte stenen en klinkers zijn weer in de tuin verwerkt, als tuinmuurtje, maar ook voor paden. Vooral de ontruiming van het tuingedeelte bij de eerste flat had heel wat voeten in aarde, maar liefst twee grote containers met rotzooi, gaas en glasscherven zijn afgevoerd.Bij de meeste paden en de stoepjes bij de boogjes is worteldoek gebruikt om de groei van onkruid te voorkomen.
Foto 5 de stenen die in het tuintje van Albert tevoorschijn kwamen en waar een muurtje van gemaakt is. Foto 6 de tuin van Milena krijgt gestalte.

Lees meer

De aanleg van het Pinetum 2

De aanleg van het Pinetum 2

De nieuwe stoep wordt aangelegd. Aan de andere kant van de tuin zijn we inmiddels begonnen met de schoonmaak van de achterste tuin, hier gaat Milena een aantal vijvers maken. Het schuurtje is armoedig en past ook niet in het geheel, mogelijk krijgen we in de toekomst nog eens een nieuwe. Foto 2 het gebied naast de flat, Wim de Boer is op dit moment bezig de tuin schoon te krijgen van heermoes en andere onkruiden, veel succes het wordt een hele toer. Foto 3 een door Philip opgekweekte Picea bungeana bij het begin van de stadsweg, helaas heeft hij het niet overleefd.

Lees meer

De aanleg van het Pinetum 3

De aanleg van het Pinetum 3

Maar liefst 4 balen Schots graniet hebben we gebruikt voor een deel van de paden. 1e foto de witte zak. Foto 3 met op de achtergrond een door Rieks wild verzamelde Balsem spar uit Canada. Foto 5 rechts nog gedeeltes van de moestuinen. Foto 6 met op de achtergrond het oude stalen schuurtje van Rieks.

Lees meer

Oude situaties

Oude situaties

Op een van de foto's goed zichtbaar dat de Berberis heg bijna geheel over de stoep komt. Dit was het tuintje van Albert, maar raakte na het verhuizen van Albert volledig in verval, weken zijn we bezig geweest om alle klinkers uit de grond te halen, ja want Albert was een verzamelaar. Al de stenen zijn op dezelfde plek ook weer verwerkt in de muurtjes. Je ziet ook dat wandelen over het trottoir nauwelijks mogelijk was. Op de foto het hekje van Albert.

Lees meer

Oude situaties 1

Oude situaties 1

Op de eerste foto het rozenboogje van Milena en waarschijnlijk inspiratiebron voor de rozenboogjes die er nu staan.

Lees meer

Oude situaties 2

Oude situaties 2

Voor 2008 zag het er niet goed uit aan de Wimpel. Stoepen vol met onkruid en onverzorgde en doorgeschoten hagen. Zelfs mevrouw Dijkstra 178 cm kon niet meer over de hagen heen kijken.

Lees meer

De ontruiming

De ontruiming

Zwaar materiaal moest eraan te pas komen om al de palen kweekbakken en doorgeschoten hagen op te ruimen.

Lees meer

Ontruiming in volle gang

Ontruiming in volle gang

De stapels grond die overbleven zijn op een natuurlijke wijze door ons in de tuin verwerkt. Op een dag hebben we een hakselaar gehuurd, met acht man zijn we de hele dag bezig geweest om al het gesnoeide hout te hakselen, de snippers zijn gebruikt voor de aanleg van paden.
Situatie bij het begin van de Wimpel.

Lees meer

Pinetum krijgt gestalte

Pinetum krijgt gestalte

Naast de blauwe ton een Atlasceder. Bij het trapje op de 4e foto zijn de rotsblokken verwerkt die we in de bult vonden. De natuurstenen plateautjes bij de rozenboog zijn in twee ritten opgehaald uit Doezem.
Helaas is de ceder in de winter van 2011/12 dood gegaan.

Lees meer

Man van het eerste uur

Man van het eerste uur

Philip 30 jaar geleden begonnen met een volkstuintje, veel buren deden mee zoals Sietse, Huisjes, Piet, Harrie en Leo en dan vergeten we zeker een aantal. Philip tuinder in hart en nieren, altijd met de aspergesteker in de hand, altijd met plantjes in de weer, nu kan je het helaas niet meer doen en ga je verhuizen naar Mercator. Jammer een goede tuinvriend verdwijnt uit zicht. Ik hoop dat je nog wat plezier aan je tuintje bij Mercator zult hebben. Op de derde foto Jochem die elke dag de boel komt inspecteren en altijd een sigaar aan, ook op de brommer. Op de vierde foto Wim die menig paadje heeft aangelegd en nu het stuk naast de flat onderhoud. Foto vijf en zes de Sciadopitys verticillata in het Nederlands de parasolden, waarvan Philip diversen heeft opgekweekt.

Lees meer

De vijvers van Milena

De vijvers van Milena

Milena bezig met de aanleg van een nieuwe vijver, even overleggen met Philip ook liefhebber van vijvers. Op een van de foto de Norman spar, een met de kerst populaire boom afkomstig uit de Kaukasus.

Lees meer

De vijvers van Milena 1

De vijvers van Milena 1

De bakstenen die rondom deze vijver liggen zijn afkomstig van een afgebrande boerderij die op Quatrebras stond.

Lees meer

Philips boogje

Philips boogje

Een boog van klimop. Vogels voelen zich er thuis.
De araucaria is door Philip opgekweekt uit zaad dat meegenomen was door vrienden uit Chili. Foto 3 de oude Berberis haag bij het begin van de stadsweg. Foto 4 begin van de stadsweg naar Ten Boer. Foto 5 en 6 de nieuwe poortjes, de haag is nog niet geplaatst.

Lees meer

Philip de bomenkweker

Philip de bomenkweker

Philip heeft diverse bomen opgekweekt die nu in het Pinetum staan.
Beide waren we echte tuinmensen, de laatste jaren lukt het helaas niet zo goed meer met het tuinwerk van Philip. Het aspergesteken had hij ook goed onder de knie. Heilig waren de compostbakken, alles kwam erop bladeren, sinaasappelschillen, eierdoppen en paardenmest. Na een jaar hadden we prachtige compost die dan weer op de tuin kwam. Op de tweede foto 5 mei 2008, Philip met een van de Canadese bevrijders van Groningen in het bevrijdingsbos achter het Pinetum. Even wat asperges steken voor de soep van vanmiddag. Op de vijfde foto de Araucaria waar Philip zo trots op was, buren wilden perse de boom kappen, als ik hem hiermee confronteerde antwoorde hij altijd "ze moeten met de poten van die boom afblijven" het zaad van de Slangenden is door Philip meegenomen uit Chili, waar de zaden worden verhandeld op de markt. De vruchtbaarheid van het zaad is beperkt. De bomen groeien in het Andesgebergte op pure Lava en meestal in de sneeuw.

Lees meer

Stenen eiland

Stenen eiland

Voor de jeneverbes de Juniperus chinensis Obelisk, die in de stoep staat hebben we een creatieve oplossing bedacht om hem toch op deze plek te houden. Overplaatsing was zijn dood geworden. Rondom zijn natuurstenen ronde stoepranden geplaatst die van Wil Leber uit Engelbert afkomstig zijn. Om de boom is grijs split van Bettie gestort. De gekleurde stoep hebben we van Johan op het kleine pleintje gekregen.Foto 6 oude situatie, de jeneverbes staat nog tegen het gaas aan.

Lees meer

Trapjes naar de vijver

Trapjes naar de vijver

Het Pinetum is eigenlijk de walkant van de vijver. Om in tijden van droogte planten en bomen van water te voorzien hebben we een aantal trapjes naar de vijver aangelegd om onze gietertjes te vullen.
Op de laatste foto Rex Leber bij wilde Lavendel op Sardinië in 2010.

Lees meer

Conifeer met drie levens

Conifeer met drie levens

De Cupressus bakeri uit Noord California en Zuid Oregon geld als de meest winterharde Cipres. Trots was ik erop en heb hem zeker 12 jaar in leven kunnen houden. Bijzonder kenmerk de witte vlekken op de naalden. In 2008 begaf hij het ?? De takken zijn toen afgezaagd het leek net toen net een kapstok. De schors heeft nu mooie schilvers. Heb er een klimroos tegenaan geplant. Elk jaar wordt de roos uitbundiger.

Lees meer

De rotstuin in ontwikkeling

De rotstuin in ontwikkeling

Veel stenen zijn gebruikt voor de aanleg van de Japanse rotstuin. Op de 4e foto ziet U een stuk hout van 10.000 jaar oud. We proberen zoveel mogelijk Japanse dwergconiferen te planten zoals de Pinus parviflora.
Er is 40 m2 vijverfolie gebruikt voor de vijver. Jammer genoeg staan er grote eiken in de nabijheid, die veel blad in de vijver doen belanden.
Op de derde foto rechts de Cupressus bakeri, de meest winterharde Cipres, helaas dood gegaan maar zijn silhouet is nog steeds indrukwekkend. De vijfde en zesde foto's
stam en kegel van de Pinus.
Vierde foto boven de grote zwerfkei de Pinus tabulaformis een zeldzame Pinus uit China, ondanks dat de boom volledig onder een eik staat doet hij het goed. Gedetermineerd aan de hand van een kegel.

Lees meer

1e fase ontwikkeling Japanse rotstuin.

1e fase ontwikkeling Japanse rotstuin.

Voor de helft klaar en nog een pad met houtsnippers erdoor.

Lees meer

2e fase Japanse rotstuin

2e fase Japanse rotstuin

Het hout op de foto's zijn stobben uit een moeras in Roderwolde. Het hout is 10000 jaar oud.

Lees meer

Japanse rotstuin

Japanse rotstuin

Op de achtergrond de bloeiende monnikskap in het najaar. Op de voorgrond de gele Gold Crest veel verkocht als kamerplant en uit de familie Cupressus niet winterhard geacht maar op meerdere plaatsen
in Groningen na 10 jaar nog steeds in leven ook in Lewenborg.

Lees meer

De Japanse tuin is klaar

De Japanse tuin is klaar

Deze foto's zijn genomen op 3 september 2011.
Derde foto een van de weinige winterharde Yucca's. Harry en Rex nog even napraten en genieten van de rotstuin.

Lees meer

Zwerfkeien in de wacht

Zwerfkeien in de wacht

Overal hebben we ze weggesleept de zwerfkeien, naar schatting 10 ton zwerfkeien zijn in de tuin verwerkt. Meestal zijn ze met de aanhanger van Wil Leber opgehaald, hij wilde hier nooit een vergoeding
voor hebben, een stekkie was vaak voldoende. Foto: Pinus koriensis.

Lees meer

Mulchen

Mulchen

Een onbedekte bodem is een dode bodem. Onder een dek van organisch materiaal ontstaat een rijk ondergronds leven, de bodem wordt beschermd tegen slagregens, zonnestralen en uitdrogende wind. Door mulchen (bedekken van de grond met bladeren en houtsnippers) voorkom je erosie van de grond. Foto 2 : Picea abies 'Pendula Major'. Foto 4 : Thuja standishii 'Aurea' De bakstenen zijn in de laatste week van 2012 uit de tuin van Philip gehaald. Wij mochten ze hebben van de nieuwe bewoners. De stenen zijn afkomstig van een afgebrande boerderij op Quatrebras.

In de laatste weken van 2012 zijn ongeveer 200 kruiwagens met houtsnippers op de tuin gekomen. Henk de Groot en Ger Helsma van het Roer hebben me meegeholpen, vlak voor oudjaar hebben we veel verstouwd omdat we bang waren dat de bult mogelijk in de brand gestoken zou worden.

Lees meer

Mulchen (1)

Mulchen (1)

In de natuur blijven bladeren en takken ook liggen en zorgen hierdoor voor een natuurlijke bescherming van de grond. Het bedekken van grond met een laag organisch materiaal noemt men “MULCHEN”. Foto 1 : Chamaecyparis pisifera 'Filifera Aereovariegata'. Foto 4 : Containerplek.
Twee van deze bulten zijn verwerkt.

Lees meer

Mulchen (2)

Mulchen (2)

Afbraakorganismen hebben enkele jaren nodig om de houtsnippers te verwerken, gedurende deze tijd komen humus en voedingsstoffen voor de planten en bomen vrij. Mulchen helpt ook voor het onkruidvrij houden van de tuin. Tijdens de zomer voorkomt een mulchlaag het uitdrogen van de grond.

Foto 2 : Blauwe zilverspar de Abies procera 'Glauca' afkomstig uit de V.S.

Lees meer

Flagstones

Flagstones

In het Pinetum zijn een 50 m2 flagstones verwerkt, in combinatie met houtsnippers maar ook vaak met Schots graniet. Op de laatste foto zie je dat er ook niveauverschillen gemaakt kunnen worden met flagstones.

Lees meer

Haag van het Pinetum

Haag van het Pinetum

Heel erg blij zijn we met de 400 meter lange haag in Keltische stijl rondom het pinetum, een 10 tal duurzame rozenboogjes maken er een perfect geheel van. Ook is de stoep breder gemaakt, zodat wandelaars veilig en rustig van het pinetum kunnen genieten.
Klimrozen bij de bogen :
Sympathie ( rode roos)
Shining beauty (goudgeel met oranje)
Swan lake ( licht roze)
Lonicera periclimenum / Kamperfoelie (oranje)
( Belgica select )
Clematis vitalba / Bosrank (wit)
Deze beplanting is aangeboden door de gemeente.

Lees meer

Stille krachten achter het Pinetum

Stille krachten achter het Pinetum

Er zijn een groot aantal buren en vrienden die aan het pinetum bomen, materiaal en planten hebben geschonken, wij zijn ze hier zeer erkentelijk voor. Op de foto's Rieks en Wil in aktie. Op de laatste foto Wil voor zijn blokhut in Borger.

De schenkers zijn :

Bettie : Split, Acer rufinerve (esdoorn), Cotinus coggygria (pruikeboom), drie Buddleja’s (vlinderbomen) Cryptomeria japonica (hanenkam) en twee kub grijs split. Beschikbaar stellen buitenkraan.
Riekus : Stenen en mest.
Milena : Abies nordmannia (Kaukasus spar).
Wim de Boer : Taxus Baccata en bruidsbloem.
Benny (broer Philip) : Vibernum daviddi, diverse azalea’s, Syringa “Villosae” en struikjes.
Arie Lautenbach (bestuur Pinetum Ter Borgh) diverse stekken.
Kees Ferwerda : Juniperus squamata “Pygmea” en diverse Rhodo’s.
Willy Leber : Abies burmuellerana, Pseudotaxus chienii, Calocedrus decurrens en Torreya’s.
Rob en Elly : Cornus Causa (Kornoelje), een aantal struiken en stenen en split.
Buren Noorddijkerplein : Zwerfkeien en Abies Nordmannia.
Lex en Marian : Circel.
Harrie : plantgoed, muntstruik en rhododendrons.
Voor de aankoop van stenen etc. is steeds gekeken op marktplaats naar aanbiedingen. Verder dient vermeld, dat de heer W. Leber zijn bestelbus en aanhanger in een dertigtal ritten ter beschikking heeft gesteld om zwaar materiaal te vervoeren, zoals zwerfkeien, basaltstenen en flaxstones.

Lees meer

Vroege vogels in het Pinetum

Vroege vogels in het Pinetum

Op 25 maart 2009 was het dan zover, het programma "vroege vogels"
maakt een uitzending over de ransuilen die zich per seizoen wisselend in het Pinetum overwinteren, maar we zien ze ook wel in de tuin van Philip. Bij voorkeur zitten ze in groenblijvende bomen (Hemlockspar), maar een seizoen hebben ze ook in de Wilg gezeten bij de grote vijver, hier zijn de foto's van gemaakt. Menno Bentveld intervieuwde Koos Dijksterhuis en Philip Roodenburg.

Lees meer

Pinetum ook voor kinderen

Pinetum ook voor kinderen

Kinderen vinden het prachtig in de tuin. Er is respect voor de tuin en er wordt keurig gebruik gemaakt van de paden. Met pasen laten we deze eieren zoeken in de tuin. De foto's zijn van Stein Leber genomen.

Lees meer

Mooie foto's van het Pinetum

Mooie foto's van het Pinetum

Lees meer

Wimpel vijver

Wimpel vijver

De vijver is op een natuurlijke wijze in de tuin opgenomen en er zijn meerdere doorkijkjes naar het water.

Lees meer

Pinetum in de winter

Pinetum in de winter

Sneeuw in de tuin geeft altijd weer bijzondere kiekjes.

Lees meer

Sierstruiken

Sierstruiken

Niet alleen coniferen die er zijn aangeplant. Ook andere heesters zijn in het geheel opgenomen. In het midden een roze hortensia (1). Vibernum Washingtonia (2) is dood. Prachtige winterbloeier, de witte bloemschermen worden in de zomer gevolgd door zwarte besjes. Tot op heden winterhard. Wordt ruim 2 meter hoog. Van Rob en Elly kregen we de Cornus causa (3) met zijn viertallig bloeiende bloem in het voorjaar. De laatste foto's zijn azaleas die de vorige eeuw in Duitsland zijn gekocht. Ze werden thuis te groot en zijn in het pinetum gezet.

Lees meer

Ransuilen

Ransuilen

Ieder jaar in de winter bivakkeren ransuilen in het Pinetum. Meestal in de Douglas, maar ook in de wilg en bij Philip in de tuin. Fazanten in de winter op een van de foto's. Vijfde foto een housnip en op de zonnebloem een groenling.

Lees meer

Bijzondere bewoners

Bijzondere bewoners

De egel vaste bewoner en liefhebber van slakken en die hebben we genoeg. 's Winters kruipen ze in hun holletjes onder gesnoeid hout in de berm van de vijver. Bonte spechten, Vlaamse gaaien en bijzonder de gehakkelde Aurelia op een van onze vlinderbomen.
Op de vijfde foto een aalscholver in het weiland bij het bevrijdingsbos.

Lees meer

Rozenboogjes geplaatst

Rozenboogjes geplaatst

In de zomer van 2009 heeft de gemeente 10 rozenboogjes geplaatst. In het najaar is dan de haag rondom het Pinetum geplant.

Lees meer

Rozenboogjes 4 jaar later

Rozenboogjes 4 jaar later

Op 17 september 2013 de rozen van de boogjes opgebonden, voetgangers klaagden over de overhangende nieuwe uitlopers van de klimrozen, erg gevaarlijk want je kon er zo met je gezicht tegenaan lopen.

Lees meer

De Rhodo's

De Rhodo's

Een groot aantal rhododendrons en azaleas zijn in de tuin aangeplant. Zoveel mogelijk in de schaduw omdat dit de meeste waarborg geeft tot een maximale ontwikkeling. Er zijn ongeveer 30 verschillende kleuren en soorten aangeplant. In april/mei gaat dit de komende jaren een groot feest worden. De grond van het pinetum bestaat grotendeels uit klei dat uit de vijver is gekomen, hierop doen coniferen en rhodos het slecht. Jarenlang hebben Philip en Rex de grond van compost en paardemest voorzien, bomen die het nodig zijn krijgen jaarlijks zeealgenkalk. Ook het mulchen van de bodem draagt bij tot een rijker en gezonder bodemleven. Nieuwe aanplant voorzien we altijd van een mengsel van zand, compost en zwarte grond. De compost die we zelf maken mengen we met fijne kleidelen. Bij de rhodo's die vooral zure grond wensen wordt turfstrooisel meegemengd. Ervaringen in Borger leren ons dat rhodo's het ook goed doen op ijzerhoudende hooggelegen (Es) gronden.

Lees meer

Herten bij de Stadsweg

Herten bij de Stadsweg

Herten in het weiland tegenover het Bevrijdingsbos. Annie bij het bruggetje naar Garmerwolde. De laatste foto's de wilg bij het kerkhof, op de laatste foto aanplant van oud Groningse appelsoorten langs het fietspad.

Lees meer


inloggen