Juniperus cedrus (64)

Jeneverbes van de Canarische eilanden.
Ver weg van de bewoonde wereld op de klif van La Fortaleza in het PARQUE NATIONAL DEL TEIDE vind je nog enkele volwassen exemplaren van de Cedro Canario, de boom is inheems op de vulkaan eilanden Tenerife, La Palma, El Hierro, La Gomera en Gran Canaria.
Nauwgezet alle wegen bestudeerd om zo dicht mogelijk bij La Fortaleza te kunnen komen, maar helaas het gebied is alleen te bereiken via een wandelpad van 6 km over geaccidenteerd terrein. La Fortaleza ligt ten noorden van de Teide op het eiland Tenerife. Op de klif van La Fortaleza zou nog een natuurlijk bestand groeien van de Juniperus cedrus.
Vanuit Puerto de la Cruz gaan we op weg richting Oratova het klimmen is begonnen, haarspeldbochten volgen elkaar snel op, Aquamansa (even onthouden deze plaats) is in zicht en passeren de forellenkwekerij. Het gaat verder omhoog tot bij het plaatsje El Potillo op 1980 meter hoogte. Vanaf hier bij de parkeerplaats vlak boven het restaurant start de wandeling. Bij het informatiehokje kun je een kaart krijgen met de verschillende wandelroutes. Meerdere wandelpaden rondom de Teide zijn hier uitgezet. Het wandelpad Sendero 1 naar naar La Fortaleza volgen, het is 1 uur en 45 minuten lopen volgens het info bord. Een nieuw aangelegde inheemse botanische tuin is het begin van de wandeling.
Adembenemende schoonheid hier aan de voet van de Teide, geen afval, geen onkruid, rotsblokken en daar tussen exotische planten die vaak alleen maar op deze eilanden voorkomen en af en toe ook afgewisseld met lavastromen en oprukkende bossen van de Pinus Canariensis. De Teide met een hoogte van 4300 meter is het centrale gebergte van het eiland met altijd sneeuw op de top. Waar je ook bent op het eiland altijd kun je de berg zien. Bij rustig weer en heldere hemel kun je met de gondel tot vlakbij de top komen. La Gomera ten westen en Gran Canaria ten oosten zijn de blikvangers.
Gelukkig een goed gevoerde jas meegenomen, het is hard nodig want het is hier fris op 2000 m. De wandeling is begonnen, de lucht wordt wat ijler het is op en af door de verschillende kraters. Na ruim een uur lopen een stukje woestijn voor me, er groeit niks en het gebied is afgezet met hekwerk van 60 cm hoogte. Proefgebied staat er op een bordje. Rechts gaat het pad de berg in maar je moet Santilo 1 blijven volgen. Op het pad plotseling een groot aantal kegeltjes van de jeneverbes, hebben vogels deze hier neergelegd? Na ruim twee uur dan toch de eerste Cedro, het lijkt me aanplant, nog geen begin van een natuurlijk bestand. Doorlopen en dan een eenzame Pinus canariensis tegen de rotswand van La Fortuleza, even verder ernaast een brede struik, is dit dan de Cedro canario? inderdaad dit is hem, tot mijn teleurstelling staan er maar een stuk of 4 volwassen struiken, de rest een stuk of 20 moet jonge aanplant zijn. Bij het eindpunt van Santilo 1 een bordje die waarschuwt tegen muggen, na 100 meter begint ook het dennenbos dus daar staan ook geen jeneverbessen meer. Op deze afgelegen plek hebben slechts vier jeneverbessen op de klif van La Fortaleza zich kunnen handhaven. Vijfhonderd jaar Spaanse overheersing hebben een verwoestende uitwerking gehad op deze boomsoort. De Juniperus cedrus levert uitstekend timmerhout en is daarom grootschalig gekapt zonder oog te hebben voor herplant.
Gelukkig hebben ze vlak na de oorlog de dreiging van het uitsterven ingezien en zijn toen begonnen met een herbeplantingsprogramma. In Aquamansa dat ligt tussen Puerto de la Cruz en de Teide is bij de forellenkwekerij ook een kwekerij waar inheemse boomsoorten worden gekweekt.
Her en der rondom de Teide op hoogtes tussen de 1000 en 2000 meter zijn gelukkig weer veel jonge gekweekte jeneverbessen uitgezet.
De jeneverbessen die bij La Fortaleza groeien zijn struiken, nieuw uitgezette bomen bij de berg La Caldera lager gelegen en met meer regen, groeien exemplaren met een duidelijke stam en zijn zo’n zes met hoog. De Cedro canario heeft twee witte strepen op de onderkant en de naalden zijn vrij kort tot 1 cm. De soort kenmerkt zich door opgaande takken en afhangende twijgen. Het is een decoratieve boom maar helaas bij ons niet winterhard.
Rex Leber.

Foto's