Cedrus brevifolia

Maart 2014 zijn we naar Cyprus geweest om een van de vier Ceders te ontdekken. Het volgende verslagje is ervan gemaakt.

De Ceder vallei
KOILADA TON KEDRON

De Ceder vallei op Cyprus ligt in het westelijk deel van het Troodos gebergte. Hier vind je nog pure bossen van de Cedrus brevifolia. De populatie is nog te vinden in vijf gebieden de Tripylos, Mauroi Kremoi, Ellias, Throni en Exo Milos. Op de Tripylos berg heb je een mooi zicht is op de vallei.

Kyrenia ter plaatse Girne genaamd is onze thuisbasis, het ligt ongeveer 20 km boven Nicosia in het Turkse deel van Cyprus. De ceder vallei ligt in het Griekse deel van het eiland.
In Kyrenia een auto huren is een heel gedoe bij de grensovergangen, dus we gaan huren in het Griekse deel van Nicosia. Op tijd gaat het met het Dolmos busje (gewoon hand opsteken) naar Nicosia, door de winkelstraat te voet de grens over onze rugtassen worden nog gecontroleerd maar het mag verder met een vette stempel. De huurauto staat al klaar en we vertrekken naar Troodos via de B9. De afstand is ongeveer 80 km, het is wel even wennen met het links rijden, vooral het schakelen. Twee uur rijden en daar is Pedoulas voor de overnachting, na het inkwartieren gaat de rit gelijk door naar de Ceder vallei.
De bosweg naar de vallei ligt tussen het Kykkoklooster en de plaats Stavros tis Psokas, vanaf de parkeerplaats wandel je in ongeveer een uur naar de top van de Tripylos (1362 meter).
Het hele gebied staat onder toezicht van het staatsbosbeheer Pafos. Er groeien in het gebied nog 40.000 Ceders samen met de Pinus brutia.

De Cedrus brevifolia is een van de vier Ceder soorten en is nauw verwant met de Cedrus libani. Het is de Ceder met de kortste naalden, de takken zijn horizontaal gericht, op jeugdige
leeftijd smal opgaand, op oudere leeftijd eigenlijk met een plat dak, mooi te zien op de foto’s.
Kegels zijn bij rijpheid bruin gekleurd.
Na een paar kilometers klimmen de betoverende uitzichten op de vallei en de Ceders vermengd met de Brutia’s. Opvallend is de nauwelijks aanwezige regeneratie van de bomen, oorzaak is de vaak langdurige droogte en daarnaast is er het gevaar van bosbranden, die de populatie makkelijk zouden kunnen uitroeien. De Ceder kan ruim 500 jaar oud worden, wat weer een hele geruststelling is. Eenmaal bij de top nog een laatste blik op de vallei, nog even genieten van de rust en de prachtig glimmende Ceders.
Rex Leber.

Foto's