Abieto nebrodensis (21)

Siciliaanse zilverspar

Op zoek naar de laatste zilversparren op Sicilië ( Abieto nebrodensis : kruisbeeldboom). Centraal in het noorden van Sicilië liggen het Nebrodi gebergte en westelijk hiervan het Parco delle Madonie. Eens waren de flanken van deze gebergtes rijkelijk begroeid met de Siciliaanse zilverspar ( Abies nebrodensis ). De boom heeft zijn wetenschappelijke naam te danken aan het gebergte, maar helaas komen ze hier niet meer voor. Nog 22 bomen resteren op de steile droge hellingen van de bergen Scalone ( 1654 mtr ) de Pene ( 1669 mtr ) en de Cavallo ( 1755 mtr. ) in het Madonie park. De bergen rijzen omhoog uit de prachtige vallei Madonna degli Angeli . Bij helder weer heb je een pracht zicht op de bergen en de vallei vanuit het bergdorp Polizzi Generosa. Het is ook, dat je vanuit deze plaats de bomen kunt vinden.
Polizzi Generosa ligt vlakbij de snelweg A19/20 Palermo / Catania , vanuit Palermo is het ongeveer 80 km rijden, in de plaats onder het aquaduct doorrijden en de weg SP 119 nemen richting Piano Zucchi, na ongeveer 8 km staat het bord Abieto nebrodensis aan de rechterkant van de weg, ernaast is een hek aan de zijkanten 60 cm betonnen muurtjes, hier stap je overheen en volg het stenen wandelpad omhoog. Te voet klimmen we nu van 1100 naar 1600 meter naar de Montagna Scalone.
Onderweg prachtige Atlasceders duizenden zijn er aangeplant, kennelijk zijn ze beter bestand tegen de droogte en de warmte van Sicilië want ze doen het hier geweldig. Ook de kleuren van de Pinus halepensis zijn prachtig vooral als ze afsteken tegen de lichte rotsen. Op de drempel van de 20ste eeuw dacht men dat de soort geheel was uitgestorven, maar in 1957 zijn 22 volwassen bomen op 1600 meter hoogte herontdekt op bovengenoemde bergen.

Foto's