Draken spar
Deze variatie van de drakenspar komt in vier kleine gebieden van West Sichuan voor. Op de eerste foto duidelijk zichtbaar mannelijke en vrouwelijke bloemen. Zaad gekocht van Nico Schellevis in 1998.
De Picea asperata wordt in China Yun Shan genoemd. Jarenlang was er die brandende vraag waarom heet deze boom drakenspar. In het voorjaar van 2018 kwam dan eindelijk de oplossing. In april kreeg de draak gegroepeerde rechtopstaande purperen kegels net als bij de zilversparren, in de loop van het jaar werden ze zwaarder en gingen ze hangen in bundels per 3 en soms per 4. Toen werd het me duidelijk, deze bundel kegels lijken op de klauwen van de draak.
De draak is het vijfde dier in de twaalfjaarlijkse cyclus van de Chinese dierenriem van de Chinese kalender. De draak is in China ook het teken van de keizer en is bij ouders die een kind willen bijzonder populair. In de jaren van de draak is er steeds een merkbare toename van geboorten, omdat ouders het gunstig vinden om een kind onder dit teken geboren te laten worden.
Nog in de vorige eeuw schonk Nico Schellevis mij een zakje zaad van de Picea asperata var. notabilis, dat was toen de naam. Tegenwoordig noemen ze hem de heterolepis, een krachtige spar uit West-Sichuan en kenmerkend door zijn gekromde vierkante naalden en de lange takscheuten. De net uitgelopen naalden zijn soms violetachtig van kleur net als de mannelijke bloei. De variëteit heterolepis heeft een zeer klein aantal verspreidingsgebieden in West-Sichuan. Er zijn nog maar vijf locaties bekend waar de bomen nog groeien.
Voor 2000 was het vrijwel onmogelijk bomen uit China te verzamelen. Zeer ingenomen waren we dan ook met ons zakje zaad.
Met grote zorg zijn de zaden opgekweekt. In mijn tuin www.Pinetum-Quatrebras.nl groeien nu nog een achttal exemplaren. De bomen doen het erg goed en zijn een sierraad voor de tuin. Er zijn exemplaren met meerdere kopscheuten, maar ook met een enkele hoofdscheut. Op een van de foto´s zie je mannelijke en vrouwelijke bloei op een tak hetgeen erop zou kunnen duiden dat de drakenspar eenhuizig is.
Naast de variatie heterolepis heeft de drakenspar nog drie variaties de ponderosa, de retroflexa en de aurantiaca die alleen maar groeit in een klein gebied ten westen van Kangding. Het is een subalpiene soort die tot 3800 meter hoogte kan voorkomen. Nauw verwant en in dezelfde Clave ondergebracht zijn de Picea abies, koraiensis, meyeri en de crassifolia.