B

B=De bloemen die in het Pinetum staan.

Schildpadbloem

Schildpadbloem

Lees meer

Gabriel Pink

Gabriel Pink

Lees meer

Stalkaars

Stalkaars

Spontaan opgekomen in de tuin.

Lees meer

Spirea

Spirea

Quatrebras
Spontaan gegroeide witte spirea vlakbij de vijvers.

Lees meer

Rosa

Rosa

Tegen de dode Cupressus bakeri is enkele jaren geleden een afgedankte roos geplant, na goede verzorging is het een prachtige struik geworden die het enorm naar zijn zin heeft.

Lees meer

Hondsdraf

Hondsdraf

Persoonlijke favoriet van de schrijver. Ontwikkeling op diverse plaatsen erg succesvol. Plant te gebruiken tegen jeuk en wonden. Vroeger toegepast bij het brouwen van bier, nu echter verdrongen door hop. Op de tweede foto de bloeiende camelia vlakbij de appelbomen.

Lees meer

Gele dovenetel

Gele dovenetel

Spontaan gegroeide plant, heeft een prachtige bloei in de eerste week van mei. Is voor het Pinetum een prima bodembedekker.

Lees meer

Ossetong

Ossetong

Deze plant is spontaan opgekomen bij het looppad van de eik.

Lees meer

Vibernum

Vibernum

Bloei van de Vibernum vlakbij het schuurtje van Wim.

Lees meer

Camelia

Camelia

Prachtig vroeg in het voorjaar rood bloeiend, is afkomstig uit Oost-Azië genoemd naar de missionaris George Kamel. Het heestertje is niet geheel winterhard en staat bij de appelbomen.

Lees meer

Bloemen, kruiden, bodembedekkers, sierstruiken en vogels.

Bloemen, kruiden, bodembedekkers, sierstruiken en vogels.

Hier volgen de foto's en beschrijvingen van bloemen, kruiden, heide, bodembedekkers en sierstruiken die in het Pinetum voorkomen. Mocht U fouten in de tekst of van namen tegenkomen dan horen wij dat graag en zullen dan correcties toepassen.

Lees meer

Hertshooi

Hertshooi

Mooi heestertje, prachtige gele bloei en in de winter met zwarte bessen, bladverliezend blijft klein. Op de eerste foto een jong wasbeertje in de struik.

Lees meer

Tellima

Tellima

Een goede en mooie bodembedekker die het vooral op schaduwrijke plaatsen goed doet. Is op meerdere plekken spontaan opgekomen.

Lees meer

Yucca

Yucca

Bloei van de Yucca bij de rotstuin. De plant is winterhard en doet het goed op een warme en goed gedraineerde grond.

Lees meer

Anemoon

Anemoon

Afkomstig uit Azië. Prachtige plant die in iedere border thuishoort.

Lees meer

Brandende liefde

Brandende liefde

naam nog uitzoeken

Lees meer

Helleborus Foetidus

Helleborus Foetidus

Dankbare winterbloeier met lichtgroene grote bloemen. Staat direkt bij het begin van de stadsweg.

Lees meer

Italiaanse aronskelk

Italiaanse aronskelk

De Italiaanse aronskelk (Arum italicum) is een giftige plant uit de Aronskelkfamilie(Araceae). In de plant komen onder meer calciumoxalaatkristallen en oplosbare zouten van oxaalzuur voor. Het is een meerjarige (geofyt), kruidachtige plant, die voorkomt in bossen van de Alpen, de Kaukasus, in het Middellandse Zeegebied, op de Canarische Eilanden en op Madeira. Ten noorden van de Alpen wordt de plant uitsluitend als sierplant aangetroffen. In diverse gebieden is de plant geïntroduceerd en wordt daar soms als een ongewenste exoot gezien. De Italiaanse Aronskelk is in Nederland vaak aangeplant en verwilderd in bosachtige omgevingen op buitenplaatsen op vochtige, voedsel rijke grond. De plant bloeit in mei en juni met een verdikte bloeikolf (spadix), waarvan het bovenste, knotsvormige deel geel is. De bloemstengel is 15-40 cm lang. De bloemen zijn groenwit van kleur. Onderaan de bloeikolf zitten de vrouwelijke bloemen met daarboven de mannelijke bloemen. Het schutblad (spatha) van de bloeikolf is groenwit. De vrucht is een circa 1 cm grote, rode bes. verschijnen zijn wit of geelwit geaderd. Na de bloei sterven de bladeren af en blijft alleen de bloeikolf te zien. Daarom wordt de soort als een stinsen plant beschouwd. De plant wordt 30-60 cm hoog en vormt een tot 5 cm grote bol.

Lees meer

Paddestoelen

Paddestoelen

Mooie paddestoelen tref je in de late herfst aan in de tuin.
Zou iemand die er verstand van heeft een stukje willen schrijven op deze website en eventueel de namen erbij willen noteren.

Lees meer

Akelei

Akelei

Noordelijk halfrond. Zaaien gemakkelijk uit. Bloeit al vroeg in het voorjaar. Op de eennalaatste foto wordt Akelei geflankeerd door Lieve Vrouwe Bedstro.

Lees meer

Akoniet

Akoniet

Quatrebras

Akoniet is een uiterst giftige plant verlangt een goed doorlatende vochtige standplaats. Na de bloei in augustus sterft de plant af vormt aan de voet wel een nieuwe knol voor het volgend jaar. Alle delen van de plant zijn giftig en worden in de geneeskunde gebruikt tegen reuma en zenuwpijnen.

Lees meer

Boerenwormkruid

Boerenwormkruid

De etherische oliën uit de plant, zoals triticine, irisine en graminine, worden gebruikt in de receptuur voor insectenverdrijvende middelen. Om het huis vlo- en motvrij te houden werd het veel in huis gestrooid.
In de plant komt het giftige thujon voor dat wormafdrijvend is vooral van spoel- en lintwormen. Ook was het kruid veelvuldig in gebruik om een abortus op te wekken. Hoge doses veroorzaken duizeligheid, krampen, buikpijn en kunnen dodelijk zijn.

Lees meer

Brandkruid

Brandkruid

Bloemen in kransen. De Phlomis russeliana is redelijk winterhard. Hoogte 80 cm, verlangen zon en is een bijzonder goede bodembedekker.

Lees meer

Enzian  = Gentiana asclepladea

Enzian = Gentiana asclepladea

In het Reuzengebergte zagen we een mooi blauw plantje. Na wat speurwerk kom je er dan achter dat het de Enziana is van het geslacht Gentiana. Steeds bleef het maar knagen en eindelijk was het er, onze Duitse vriend Heino zingt erover : Blau blüht der Enzian.
Het is een tweejarige kruid, dus na verloop van tijd zal hij uit het Pinetum verdwijnen. Ook uit het Reuzengebergte meegenomen de Larix
sudetica, vlakbij het kleine schuurtje geplant. Het is een variatie van de Europese Larix decidua. Veel distel soorten in het gebergte aangetroffen en in 2012 uitgezaaid in het Pinetum. Volgende foto de voet van de Picea abies, de bomen groeien op de kalksteenrotsen in het park van Adrspach. Andere foto's nog wat impressies van de rotsformaties. Ter plekke worden van de wortels samen met pure alcohol Snaps gemaakt.

Lees meer

Bernagie

Bernagie

Er wordt zweet en urine uitdrijvende thee van gemaakt.

Lees meer

Campanula

Campanula

Mooi plant voor rotstuinen, brengt bij bloei sfeer in de tuin.

Lees meer

Hemelsleutel

Hemelsleutel

Ook wel vetkruid en sedum genoemd. Afgebeelde hemelsleutel is de Herbstfreude met purperrode brede bloemschermen.

Lees meer

Lavatera

Lavatera

Een aanwinst voor iedere tuin. Lavatera bij voorkeur in de volle zon op een beschutte plaats. Ze zijn niet geheel winterhard. De plant is vrij gemakkelijk te stekken.

Lees meer

Duizendschoon

Duizendschoon

Favoriete plant van de auteur. Tweejarige plant die je goed kunt uitzaaien.

Lees meer

Munt kruid

Munt kruid

Munt, lipbloemachtige met mentholgeur.
Met munt houd je heel wat plaagdieren weg. Kevers en vlooien in het bijzonder verafschuwen de geur van munt, maar je houdt er ook motten, mieren, muggen, vliegen, bladluizen en witte vliegen mee op een afstand. Munt is een kruid dat houdt van koele, vochtige plaatsen. Daarnaast geeft munt de voorkeur aan zon, al zal de plant ook gedijen in halfschaduw en zelfs volle schaduw. Gebruikstips voor munt: Droog de muntbladeren en stop ze in zakjes die je in de kleerkast legt. Een muggenvrije zomerse avond op je terras? Wrijf enkele blaadjes verse munt over handen, armen, nek en gelaat.
Verdrijf mieren en muizen met verse munt in de voorraadkast.
Plant munt rond de hondenren of het kippenhok om vliegen weg te houden. Heeft een paard last van vliegen? Wrijf enkele blaadjes verse munt rond de ogen en de mond van het dier.
Plant munt bij kool en tomaten in de groentetuin om witte vliegen en koolwitjes weg te jagen. Plaats het bij een rozenstruik om bladluizen op een afstand te houden. Etherische olie van pepermunt kan aangewend worden bij tal van klachten zoals maagpijn, verkoudheid, koorts, astma, tandpijn, diarree, sinusitus, hoofdpijn...
’s Avonds kan je enkele druppels pepermunt op je kussen sprenkelen om de muggen te verjagen.

Lees meer

Herfstaster

Herfstaster

De herfstaster is een vaste plant die niet mag ontbreken in de najaarstuin. Op de achtergrond de Cedrus deodara uit de Himalaya.

Lees meer

Kattenstaart

Kattenstaart

Oeverplant, in augustus kom je hem veel tegen langs slootkanten en veenmoerassen. Doet het op droge grond ook redelijk. Bloeit behoorlijk lang.

Lees meer

Kogeldistel

Kogeldistel

Trekt veel vlinders en is geschikt als droogbloem. Decoratieve plant, laat zich goed uitzaaien. Afgebeeld de Veitch's Blue.

Lees meer

Groot kaasjeskruid

Groot kaasjeskruid

Planten kweken uit zaad. Het kruid heeft krampstillende, samentrekkende en slijmoplossende eigenschappen. Het werkt verzachtend op een overgevoelige maag en ingewanden.
Afkooksel van de bloemen tegen bronchitis en als gorgeldrank. Zaad is van Roelie.

Lees meer

Kervel

Kervel

Kervelsoep maakte Philip ervan, bloeit erg mooi in het voorjaar op een van de foto's samen met bieslook. Zaait makkelijk uit en is in de hele tuin te vinden zelfs in de stoep.

Lees meer

Lievevrouwebedstro

Lievevrouwebedstro

Het geurige ruwkruid is algemeen in loofbossen. Bloeit wit in mei en juni. De thee die van gedroogde stengels getrokken wordt heeft een kalmerende werking. Te hoge dosis of langdurig gebruik kan duizeligheid, hoofdpijn en braken veroorzaken. De aanwezige stof cumarine zorgt ervoor dat het bloed minder snel stolt. Blauwe bloei is vergeet-mij-niet.

Lees meer

Heide

Heide

HEIDE KLEURT; HET HELE JAAR DOOR!

Vooral in de herfst en de winter als perkplanten en de meeste vaste planten hun sierwaarde verliezen kunnen heideplanten in de tuin een prachtige overgang naar het voorjaar geven. ‘s Zomers en ‘s winters zijn er diverse bloeiende heidesoorten. Vanaf juni bloeit de zomerheide zoals: Daboecia, Erica cinerea, Erica tetralix, Erica vagans en Calluna vulgaris.
Vanaf augustus zijn er heide soorten (Calluna vulgaris) waarvan de zogenaamde knopbloeiers bloeien tot in December. Deze heide, die ook wel de ‘Garden Girls’ genoemd worden, kleuren in de knop en behouden daardoor zeer lang hun kleur.
Na de bloei van de knopbloeiers zijn er de zogenaamde winter voorjaarsbloeiers; Erica carnea en Erica darleyensis. De bloei begint in november en kan doorgaan tot in april. Heide gedijt het beste in zure grond. Het beste is om flink wat tuinturf door de aarde te mengen. Daarbij werkt u wat gedroogde koemest door de grond voor de nodige voeding. Winter / voorjaarsheide moet na de bloei gesnoeid worden. Zomerheide snoeit u rond half maart. Met een scherpe snoeischaar snoeit u ongeveer één derde van de plant terug. Daarna strooit u wat gedroogde koemest en wat tuinturf tussen de planten. Heide mag niet uitdrogen, de planten moeten bij warm of drogend weer water hebben, ook in de winter.
Op foto 3 mannetjesvaren op de achtergrond. Struikheide heeft niet alleen antiseptische en urinedrijvende eigenschappen, maar bevordert ook de spijsvertering.

Lees meer

Heidesoorten

Heidesoorten

De volgende heidesoorten zijn in het Pinetum aangeplant :
Op de gele naambordjes staan nummers die corresponderen met de onderstaande collectie. Op de aangegeven maanden bloeien de planten.

1. Bruckenthalia spiculifolia Balkan Rose rose mei/juni 30 cm groen
2. Calluna vulgaris Spring Cream struikheide wit aug/sep 40 cm zachtgroen
3. Calluna vulgaris Spring Torch struikheide lichtpaars aug/sep 41 cm groen
4. Calluna vulgaris Velvet Fascination struikheide wit aug/sep 45 cm grijs
5. Calluna vulgaris Winter Chocolate struikheide paarsrose aug/sep 30 cm geelgroen
21. Cal. Vag. Erica vagens Pallida Zwerfheide lila jul/okt 15 cm groen
22. Caluna vulgaris Garden Girls pink alicia
25. Caluna vulgaris Garden Girls Bonita oranje/rood sept/dec
6. Daboecia cantabrica Atropurpurea Ierse heide dieppaars juli/sep 60 cm groen
7. Daboecia cantabrica Yolifolia Ierse heide
8. Daboecia cantabrica White Blum Ierse heide
9. Erica carnea December Red Winterheide roserood dec/mrt 25 cm groen
10. Erica carnea Foxhollow Fairy Winterheide zachtrose jan/apr 15 cm groen
11. Erica carnea James Badihouse Winterheide
12. Erica cinerea Alba Minor Grauwe dopheide helderwit juni/sep 25 cm heldergroen
13. Erica cinerea Golden Sport Grauwe dopheide paarsrose juli/aug 25 cm bronsgeel
14. Erica ( x ) darleyensis Darley Dale paarsrose dec/apr 40 cm donkergroen
15. Erica ( x ) darleyensis J.W.Porter paarsrood dec/apr 40 cm donkergroen
16. Erica ( x ) darleyensis Mary Helen rose feb/apr 35 cm brons
30. Erica ( x ) darleyensis Kramers Rote wijnrood dec/apr 35 cm purper
31. Erica ( x ) darleyensis Silberschmelze wit dec/apr 40 cm donkergroen
32. Erica ( x ) darleyensis ? rose
17. Erica tetralix Ken Underwood Gewone dopheide rood juli/sep 35 cm blauwgroen
18. Erica tetralix Melbury White Gewone dopheide
19. Erica tetralix Tina Gewone dopheide
20. Erica ( x ) watsonii H.Maxwell
23. Erica White perfection
24. Erica Golden Perfect
26. Erica airborea Alpina

Lees meer

Goudbloem

Goudbloem

Geweldige geneeskrachtige werking op de huid. Brandwonden van brandnetels binnen enkele seconden verdwenen, echt geweldig. De bloem gewoon over de onsteking wrijven.

Lees meer

Stokroos

Stokroos

Wie wil hem niet in zijn tuin, bloeiend in meerdere kleuren en uitstekend geneesmiddel tegen keelaandoeningen : Aftreksel van de bloemen tegen keelontstekingen, 5-10 gram laten trekken in 40 cl kokend water en hiermee 3-4 keer per dag gordelen.

Lees meer

Pioenroos

Pioenroos

Prachtige vol bloeiende bloemen, vaak te zwaar en gaan dan hangen. De pioenroos is een geneeskrachtige plant, de heilzame werking op de nieren is algemeen bekend. De wortel is krampstillend
en heeft een kalmerend effect op de zenuwen.

Lees meer

Ooievaarsbek ?

Ooievaarsbek ?

Het is niet zeker of de naam klopt. Prachtige bloeier. Stekken uit de tuin van Dijkstra.

Lees meer

Valeriaan

Valeriaan

Van de wortelstok worden aftreksels en afkooksels gemaakt die een kalmerende werking op het zenuwstelsel hebben. Ook hartritme stoornissen worden met dit kruid behandeld.

Lees meer

Vergeet-mij-nietje

Vergeet-mij-nietje

Tweejarig blauw (Blue Basket) bloeiend plantje. Goede bodembedekker en in het vroege voorjaar mooie bloeier, in de loop van de zomer verwelkt het plantje. Nieuwe planten uitzaaien in juni.

Lees meer

Vlambloem

Vlambloem

De Phlox heeft een enorm gevarieerd geslacht met kleurige planten. Oudere cultivars hebben last van meeldauw, aaltjes en verwelkingsziekte. De Phlox houdt van vruchtbare, losse, goed doorlatende grond en zon of lichte schaduw. Prima borderplant.

Lees meer

Vingerhoedskruid

Vingerhoedskruid

De Digitalis is een tweejarige plant die zichzelf in stand houd door uitzaaien. Tweejarige bladeren worden in augustus bij droog weer om twaalf uur gedroogd bij een temperatuur van 50 graden C. Het medicijn beïnvloed de werking van het hart. De plant is zeer giftig !! a.u.b. voorzichtig mee omgaan.

Lees meer

Teunisbloem

Teunisbloem

Het geslacht heeft gele bloemen met vier kroonbladen. Er bestaan ook soorten met witte, roze of rode bloemen. De bloemen staan rechtop of schuin omhoog. De bloemen bezitten een kelkbuis.
De plant bloeit van eind juni tot midden november. De zaden van de meeste soorten rijpen van augustus tot oktober. De zaaddoos bevat circa 200 zaadjes waaruit een kostbare olie wordt gewonnen.
Het geslacht is verwant aan het wilgenroosje. Veel soorten zijn nachtbloeiers en hebben de gewoonte de bloemen 's avonds in de schemering te openen. De knoppen ontvouwen zich in enkele minuten tot bloemen. De volgende dag verwelken ze, maar 's avonds gaan weer nieuwe bloemen open, zo wekenlang. Ze worden door nachtactieve insecten bestoven.
De olie uit de zaden van teunisbloem is rijk aan onverzadigde vetzuren. Het gehalte aan gamma-linoleenzuur kan oplopen tot 14%. Door de bijzondere samenstelling kunnen ontstekingen in het lichaam gunstig worden beïnvloed.
De symptomen van neurodermitis kunnen door het innemen of via de huid absorberen verlicht worden. Ook uitwendig te gebruiken bij de volgende klachten: huidschilfers, roodheid van de huid, psoriasis, droge huid.
Inwendig is teunisbloemolie te gebruiken bij de volgende klachten: menopauze, reuma, pms, overgewicht door stofwisselingsstoornissen, hart en vaatziekten, hoge bloeddruk, astma, hooikoorts, allergieën, leverklachten door alcohol, hyperactiviteit, geïrriteerdheid, huidklachten, ontwenningsverschijnselen (alcoholisme), katers. Het kan belangrijk zijn bij de opbouw van de myelinelaag bij m.s.
Gebruik van teunisbloemolie is af te raden bij manische depressiviteit of epilepsie.

Lees meer

Wederik

Wederik

Mooi keiharde plant, je moet hem wel in de gaten houden want het is een woekeraar. Prachtige gele bloei in juni/juli.

Lees meer

Wilgenroosje

Wilgenroosje

Oeverplant.

Lees meer

Zilverkaars

Lees meer


inloggen