A

A= Abies=zilverspar.Er zijn ongeveer 55 soorten en nog een groot aantal variaties.
A= Araucaria heeft 20 soorten veelal in tropische gebieden.
A= Afrocarpus een geslacht met 6 soorten.

Geslacht Abies in secties

Geslacht Abies in secties

Ab is de afkorting van Abies in het Nederlands zilverspar.
De zilverspar is te herkennen aan twee zilvergrijze strepen aan de onderkant van de naalden. De stam is meestal glad en de kegels van de boom staan rechtop, heel goed te zien bij de Koreaanse spar die al op jonge leeftijd kegels krijgt. Van het geslacht Abies zijn ongeveer 50 soorten bekend. Ze groeien in de gematigde streken van het noordelijk halfrond, meestal op noordelijke hellingen van bergketens. De bekendste zilverspar is de Norman spar die veel als kerstboom wordt verkocht en van nature voorkomt in de Kaukasus. De zilversparsoorten kun je in de volgende secties indelen :

Sectie Balsamea : Azië en Noord-Amerika.

Sectie Grandis : Westelijk Noord-Amerika tot aan Mexico en Guatemala.

Sectie Abies : Centraal, zuiden & Oost-Europa, Klein-Azië.

Sectie Piceaster : Zuidelijk Spanje Andalusie, noordwesten Afrika.

Sectie Momi : Het oosten & centraal Azië, Himalayagebergte.

Sectie Amabilis : Noord-Amerika en Japan, veel regenval bergen.

Sectie Pseudopicea : Bergen Chinees-Himalayan, op grote hoogtes.
Sectie Oiamel : Mexico, hoge hoogten in bergen.

Sectie Nobilis 'Westelijk de V.S, hoge hoogten.

Sectie Bracteata : Californië kust, Syskiyou gebergte.

Op de foto afgebeeld de kegels van de Abies equi-trojani. Deze komt voor in een geïsoleerd gebied in West Turkije bij de stad Endremit. De geschiedenis van het paard van Troje heeft zich hier afgespeeld. Deze boom is 20 jaar geleden geplant in Pinetum-Quatrebras en doet het erg goed.

Lees meer

Abies alba (1)

Abies alba (1)

Quatrebras
30 Jaar geleden wild verzameld in het Zwarte woud bij Freiburg. Later zijn de bomen in Engelbert aan de Olgerweg geplant. Nu in 2011 groeien er weer nieuwe zaailingen onder. De dekschubben van de kegel (foto juli 2011) zijn iets minder driehoekig dan van de Abies borisii. Opmerkelijk zijn de vele blaasjes op de stam. Verse twijgen werden vroeger 20 minuten in water gekookt, de damp werd dan geïnhaleerd, hetgeen slijmoplossend zou werken. De hars uit de schors werd gebruikt bij de behandeling van reumatische en gewrichts problemen. Later gebruikte men het hars voor het z.g. Elsasser terpentijn. De boom is bewoner van de Europese bergen zoals de Alpen en de Pyreneeën. Foto 3 Duidelijk zichtbaar dat de dekschubben omhoog zijn gericht. Foto 5 de Abies alba Pyramidalis in Pinetum Quatrebras. Foto 6 de Alba bij de vijver, de beuken eromheen vormen steeds een bedreiging en moeten regelmatig gesnoeid worden. De Alba is bewoner van de Europese bergen zoals het Zwarte Woud, de Alpen, Pyreneën en grote berggebieden in Joegoeslavië waar hij in Bulgarije en Macedonië overgaat in de Abies borisii.

Lees meer

Abies alba Pyramidalis (1)

Abies alba Pyramidalis (1)

Quatrebras
Mooie zuilvormige groei. Zeer geschikt voor de wat kleinere tuinen.

Lees meer

Abies amabilis (2)

Abies amabilis (2)

Quatrebras.
Goed herkenbaar door de kortere voorover liggende naalden bovenop de tak. Op de foto een Amabilis die breeduit is gegaan de "Spreading Star" uit Blijdenstein er staan ook twee exemplaren in Anloo. Let vooral op de dikke stam en de harsblaren. Zaailingen van de zilverspar zijn verzameld in een verwaarloosd pinetum in de buurt van het stadje Bouillon in de Belgische Ardennen vlakbij Frankrijk. Bij de ingang tegenover een camping is een monument van kinderen die in het laatst van de oorlog zijn omgekomen. In Pinetum Quatrebras staat een geënt exemplaar. In Engelbert aan de Olgerweg in het park staat nog een groot exemplaar van de toenmaals (1970) gevonden zaailingen. De zilverspar groeit in de Rocky Mountains van Brits-Colombia tot Oregon langs de kust en worden daar 50 meter groot. Het hout is zacht en heeft weinig economische waarde.
Samen met de Abies mariesii vormen zij de sektie Amabilis. De Mariesii heeft ook korte voorover liggende naalden, ze zijn echter veel korter dan bij de Amabilis. Het is een raadsel dat beide soorten tot dezelfde sektie behoren, de werelddelen moeten toen nog aan elkaar vast gezeten hebben? het is duidelijk dat de liggende naalden een beschermende rol spelen voor de twijg.

Lees meer

Abies balsamea var. phanerolepis (3)

Abies balsamea var. phanerolepis (3)

De West Virginia balsem zilverspar is inheems in geïsoleerde dalen in West-Virginia van de Appelachen in de Verenigde Staten.
De boom is te herkennen aan de kegel, deze heeft namelijk afwijkende externe schutbladen.

Lees meer

Abies balsamea (3)

Abies balsamea (3)

Quatrebras
De balsem zilverspar heeft ook geneeskrachtige eigenschappen, het wordt gebruikt bij uitwendige wondbehandeling.
Enkele zaailingen in 199 wild verzameld in Canada ( Adirondack gebergte). Philip heeft dit ex. opgekweekt. In Canada zijn ze super smal i.v.m. de veelvuldige sneeuwval. Op Quatrebras gaat hij vrij breeduit. De Abies fraseri is eigenlijk de zuidelijke vorm van de Balsem spar.

Lees meer

Abies bracteata

Abies bracteata

Borger
Santa Lucia gebergte Monterey, Californië.
Knop 2 cm lang, smal met een spitse top. Naalden gescheiden, de onderste zijdelings van de twijg afstaand, de bovenste omhooggericht
duidelijk naar voren overhangend. Tot 5 cm scherp. Winterhardheid wordt in twijfel getrokken.

Lees meer

Abies borisii (4)

Abies borisii (4)

Quatrebras

In 2016 bezocht ik samen met mijn broer Bulgarije, via Sofia ging de reis naar Borovetz een wintersportplaats waar het goed toeven is. Op zoek naar Boris de koning van Bulgarije. We vonden de Abies borisii die naar hem genoemd is. Voor ons hotel ook mooie Sylvesters met prachtige oranje stammen. Belangrijk kenmerk van de zilverspar is de grote aantallen kegels in de top van de boom.

Lees meer

Abies bormuellerana (199)

Abies bormuellerana (199)

Quatrebras.
Het herstellend vermogen van de Abies is goed. In 2005 zaagde jeugd voor de kerstdagen deze Abies door. Nu 7 jaar later heeft de boom zich volledig hersteld en wat mooi is, heeft meerdere kopscheuten en dan wat langer laagblijvend. Nu op 14 mei 2017 erachter gekomen dat het de Abies bornmuellerana is. Het is een subspecie van de Abies nordmanniana. Bij de laatste zie je de twijg niet terwijl er bij de Bormuellerana zelfs een kam aanwezig is van kortere naar voren gerichte naalden. De bast is bruin/grijs dit in tegenstelling met de Elzevier die spreekt over een paarsachtig zwarte bast.

Lees meer

Abies cephalonica (22)

Abies cephalonica (22)

Engelbert
De Griekse zilverspar 30 jaar geleden in Engelbert geplant. Vandaag 3-2-2014 de boom weer opgezocht, het is de foto waar broer Wil Leber op staat. Een beetje kaal geworden en gedeeltelijk omgewaaid, maar hij leeft nog op de zure grond. Eronder drie zaailingen gevonden en thuis geplant. Ook wat kegels gevonden die er met de dikke storm kortgeleden eraf afgewaaid zijn (zie foto's). Het zijn cilindrische kegels van 20 cm, het externe schutblaadje hoort naar beneden af te buigen, nu staan ze nog haaks op de kegel, het zijn net uitstekende naalden met een klein voetje dit kan echter te maken hebben dat de kegels nog niet volgroeid waren op het moment dat ze van de boom werden afgerukt. De kegels zijn flink bezet met hars. Nu ze liggen te drogen vallen ze uit elkaar. De naalden zijn mooi rondom de twijg ingeplant en ook de kleur van de twijg klopt : Glimmend bruin.
Lang getwijfeld of het de variatie apollinis zou kunnen zijn, maar dat is niet zo. Deze heeft de naalden voorover liggend en soms aangedrukt tegen de twijg, daar is hier geen sprake van. De Abies cephalonica in Pinetum Ter Borgh beantwoord hier wel aan. Dus dat is een Abies cephalonica var. apollinis.

Lees meer

Abies cephalonica (22)

Abies cephalonica (22)

Quatrebras
De Griekse zilverspar is genoemd naar het Griekse eiland Cephalonia.
Jonge twijgen zijn glimmend bruin en later oranje/bruin. Naalden rondom de twijg uitstralend, stekelig tot 3 cm. lang. De naalden staan verder uiteen dan bij de variatie apollinis. Lijkt veel op de Spaanse zilverspar, deze heeft echter kortere naalden die ook stugger en dikker zijn. Let ook op het kenmerkende knopje op de kegel.

Lees meer

Abies chensiensis ssp salouensis

Abies chensiensis ssp salouensis

Borger
Ssp. salouenensis verschilt van het soort in het hebben van naalden tot 7,5 cm lang, deze liggen in een enkelvoudige kam.

Lees meer

Abies chensiensis (202)

Abies chensiensis (202)

Quatrebras
Kenmerken de goudkleurig bruine twijgen. Naalden op de twijg kamvormig gerangschikt boven de twijg uitstekend en een stipje op de top. Bobbeltjes op de knoppen is een kenmerk.
Het lijkt de Abies chensiensis ssp. yulongxueshanensis.

Lees meer

Abies chensiensis Glauca Prostata (206)

Abies chensiensis Glauca Prostata (206)

Quatrebras

Shensi spar. Op de foto's de prachtige rood/oranje mannelijke bloemen. Twijgen niet behaard en vrij wit, goed zichtbaar. De naalden V vormig opstaand.

Lees meer

Abies cilicica (5)

Abies cilicica (5)

Hortus Groningen
Belangrijkste kenmerk is dat de kegels geen externe schutbladeren hebben.
1. Gladde asgrijze tot donkergrijze bast.
2. Naalden plat en auromatisch in hoek 45 graden naar voren gericht en weinig gekromd Naar binnen toe kleiner. Staan in een lineaire kam. 2-3 cm lang.
3. Zwarte ringen rondom afgevallen takken. Elzevier
4. Jong loof lichter dan ouder.
5. Twijgen goudkleurig, zijtwijgen donzig behaard.
6. Huidmondjes aan onderzijde van de naalden.
7. Lijkt op de A.nordmanniana
8. Grote bomen zijn goed over te planten
9. Overleeft zware klei.
10. Onderste takken blijven ook lang op de boom.
Kegels hebben geen externe bractie. Ze zijn glad wat in tegenstelling is met de andere zilversparren uit de sectie ABIES.
Syrië, Libanon en O-Turkije.

Lees meer

Abies concolor Wintergold (38)

Abies concolor Wintergold (38)

Quatrebras
De boom in goede grond gezet, na een jaar zit er weinig GOLD meer in de boom. De blauwe vorm is een van de mooiste zilversparren. Op de foto's zie je ook de mooie gele bloemen van de boom. Voor de rest is het maar een ziekelijke vertoning.

Lees meer

Abies densa (212)

Abies densa (212)

Quatrebras
De Bhutan zilverspar komt voor in de hoge Himalaya op hoogtes van 2800 tot 3700 meter. De hoge Himalaya van west naar oost dan eerst de Abies spectabilis (Afganistan) overgaand in de Abies densa en dan de Abies delavayii. Op de tuin staan twee zaailingen gekregen van Wil Leber. We zullen een paar jaar geduld moeten hebben hoe ze het doen op zeenivo zero.

Lees meer

Abies durangensis

Abies durangensis

Borger
Mexicaanse zilverspar.
Is goed winterhard. Een mooi exemplaar staat in Borger.
Onderkant van de naalden zilverkleurig. Mexico : Chihuahua.
Gebergte: Sierra Madre Occidental.
Er zijn meestal gemengde opstanden met de Mexicaanse cipressen ( Cupressus lusitanica ), de alligator jeneverbes ( Juniperus deppeana ), de Chihuahua spar ( Picea chihuahuana ), Pinus durangensis , Pinus leiophylla , Pinus strobiformis en de Douglasspar ( Pseudotsuga menziesii ). Behoord tot de sektie: Grandis en groeit op hoogtes van 1600 tot 2900 meter. In 1942 voor het eerst beschreven door Maximino Martinez.

Lees meer

Aies equi-trojani (9)

Aies equi-trojani (9)

Quatrebras
Eigenlijk de trots van de Wimpel. Nu na 25 jaar kegeldragend. Vorige week 25 januari 2014 een takje meegenomen uit Pinetum Dennenhorst. Rondleiding in de middag tijdens de NCV vergadering gehad. De vergelijking klopt helemaal, vergeleken met de Abies equi-trojani uit het Pinetum Quatrebras en ze zijn gelijk. Geeft een goed gevoel want moest op de kegels wachten alvorens vast te kunnen stellen welke soort het is. Alle naalden staan boven de twijg en zijn heel mooi rond de twijg gebogen en in het midden bijna rechtopstaand en kleiner. Toch blijft een groef zichtbaar. Bij mij op de klei doet hij het bijzonder goed en heeft al aan heftige stormen dit jaar het hoofd geboden. Op de zesde foto de mooie gele bloei te zien.

Lees meer

Abies ernestii (239)

Abies ernestii (239)

Quatrebras
In 2017 twee zaailingen opgekregen.

Lees meer

Abies fabri

Abies fabri

Quatrebras

Vier stuks opgekregen van bij de zadengigant (info@zadengigant.nl)gekochte zaden op 20 maart 2016.
De zilverspar komt voor in de Chinese provincie Sichuan op hoogtes tussen 1500 en 4000 meter in regenachtig gebied. Op de Emie Shan groeit hij tussen verschillende rhododendron soorten.

Lees meer

Abies fargesii (199)

Abies fargesii (199)

Quatrebras
De Fargas zilverspar heeft nogal wat variaties, nl de var. faxoniana, sutchuensis en de fargesii. Het moet niet uitgesloten worden geacht dat het een Abies fanjingshanensis die op grotere hoogtes in hetzelfde gebied voorkomt. De naalden van dit exemplaar zijn van 1.5 tot 4,5 cm lang, groot, leerachtig en aan de bovenzijde kamvormig, de zijdelingse naalden iets naar voren gericht (foto 2), naar de top is de naaldlengte aflopend. Knoppen eivormig. Jonge takken zijn mahoniekleurig. Groeit op zeer grote hoogtes boven de 3000 meter in West-China.
De kegel op de laatste foto zat op een boom uit Borger.

Lees meer

Abies firma (10)

Abies firma (10)

Quatrebras
Een tiental opgekweekt uit zaad. Doet het niet goed, steeds een soort luis, donkere stipjes die de boom erg lelijk maken. In Borger hebben we ook een aantal geplant en deze doen het op de zandgrond erg goed ?
Kenmerkend voor de boom twee korte stekels op de top van de naald.
Uitlopers in het voorjaar zijn bruinachtig en de naalden van de onderkant van boven zichtbaar, de naald draait daarna. Naalden staan duidelijk in een V vorm. Zuid Japan. Zeldzaam.

Lees meer

Abies fraseri (214)

Abies fraseri (214)

Noord Amerika Appelachen.
Het grote model staat in Borger.
Het kleinere model niet in het Pinetum maar achter de woning van Jeannet vlakbij de sloot. De 2e foto is een kegel van deze boom.

Lees meer

Abies forrestii var. georgei (228)

Abies forrestii var. georgei (228)

Quatrebras
De Georges zilverspar is genoemd naar de botanicus George Forrest. Zaterdag 15-2-2014 ontdekt dat het de Abies forrestii var. georgei betreft. De knoppen zijn wit van de hars en de naalden zijn kort tot 2,5 cm. Twijgen oranjebruin en de onderkant licht zilverkleurig. Komt op zeer hoge bergen in de oostelijke Himalaya 2400-4300 meter voor. De naald eindigt in twee kleine puntjes. De boom is goed winterhard zone 7 en behoord tot het ondergeslacht Pseudopicea.

Lees meer

Abies forrestii

Abies forrestii

Blijdenstein
China : N-W-Yunnan.
Bast : grijs, glad, enkele afbladderende plekken. Jonge takken oranjebruin in het tweede jaar diep paarsachtig roodbruin. Knop : glimmend donkerrood bolrond. In 2017 acht zaailingen opgekregen en opgepot.

Lees meer

Abies grandis (12)

Abies grandis (12)

Quatrebras

Bij Wimpel vijver bij de flat is er een geplant, maar ook vlakbij het oude schuurtje van mij.

Lees meer

Abies grandis Lonnovice (12a)

Abies grandis Lonnovice (12a)

Quatrebras.
Een dwergvorm van de enorme reuzenzilverspar de Abies grandis, trouwens zijn naam zegt het ook al. Deze vorm proberen we niet hoger te laten worden dan 1 meter.

Lees meer

Abies hickelii

Abies hickelii

Quatrebras (221)
De Oaxacaaanse alpine zilverspar heeft en dat is een grote uitzondering 6 tot 10 harskanalen, binnenkort zullen we er foto's van maken en ze hier publiceren.

Lees meer

Abies holophylla (13)

Abies holophylla (13)

Quatrebras
Stoere zilverspar. Groot aantal gekweekt. De bast van de stam is ruw.

Lees meer

Abies homolepis (14)

Abies homolepis (14)

Quatrebras
De naalden van de Nikko den staan loodrecht op de twijg, duidelijk een kam vormend. Ruwe bast.
Foto twee is de stam van de variatie umbellata. Deze heeft een groene kegel en licht uitgestoken zaadschalen. De variatie wordt ook wel eens beschouwd als een hybride met de Abies firma.

Lees meer

Abies kawakamii (15)

Abies kawakamii (15)

Quatrebras
De boom komt op zeer grote hoogte voor op de Mount Morrison Taiwan 2400-3800. Een of twee enten ook geplant in de tuin.
De knoppen mooi rood van kleur. Foto 3 en 6 duidelijk zichtbaar de rode driehoekige gepunte knoppen van de zilverspar. De nerf van de twijg is bij deze boom ook mooi zichtbaar.

Lees meer

Abies lasiocarpa Compact (18)

Abies lasiocarpa Compact (18)

Quatrebras
Ook enkele exemplaren uit zaad opgekweekt.
Naalden versmallen niet naar de top toe.
De laatste foto's zijn van de Abies lasiocarpa var.arizonica uit Borger.

Lees meer

Abies lasiocarpa Logan Pass (18A)

Abies lasiocarpa Logan Pass (18A)

Quatrebras

De boom is gevonden door Günter Horstmann rond 1976 bij de Logan Pass in het Glacier National park van Montana.

Lees meer

Abies lowiana (19)

Abies lowiana (19)

Quatrebras
Rond 1978 hebben we enkele zaailingen in Z-Frankrijk in een Pinetum gevonden. In Quatrebras staat nog een exemplaar (gezaagd) en op de foto de boom die kegels heeft en in Engelbert groeit. Uit zaad een tiental opgekweekt, ze zijn her en der in Quatrebras geplant, deze vorm komt het dichtste bij de Abies grandis.

Lees meer

Abies magnifica (20)

Abies magnifica (20)

Quatrebras

Wordt makkelijk verward met de Abies procera, deze heeft bijna afgeplatte naalden, terwijl die van de Abies magnifica bijna rolrond zijn. Ook zijn de naalden langer.

In 2017 enkele zaailingen opgekregen. Op de foto ook de stam van de Abies magnifica die in Anloo stond, is inmiddels omgezaagd, omdat er geen leven meer inzat.

Lees meer

Abieto nebrodensis (21)

Abieto nebrodensis (21)

Sicilië
Op zoek naar de laatste zilversparren op Sicilië ( Abieto nebrodensis : kruisbeeldboom). Centraal in het noorden van Sicilië liggen het Nebrodi gebergte en westelijk hiervan het Parco delle Madonie. Eens waren de flanken van deze gebergtes rijkelijk begroeid met de Siciliaanse zilverspar ( Abies nebrodensis ). De boom heeft zijn wetenschappelijke naam te danken aan het gebergte, maar helaas komen ze hier niet meer voor. Nog 22 bomen resteren op de steile droge hellingen van de bergen Scalone ( 1654 mtr ) de Pene ( 1669 mtr ) en de Cavallo ( 1755 mtr. ) in het Madonie park. De bergen rijzen omhoog uit de prachtige vallei Madonna degli Angeli . Bij helder weer heb je een pracht zicht op de bergen en de vallei vanuit het bergdorp Polizzi Generosa. Het is ook, dat je vanuit deze plaats de bomen kunt vinden.
Polizzi Generosa ligt vlakbij de snelweg A19/20 Palermo / Catania , vanuit Palermo is het ongeveer 80 km rijden, in de plaats onder het aquaduct doorrijden en de weg SP 119 nemen richting Piano Zucchi, na ongeveer 8 km staat het bord Abieto nebrodensis aan de rechterkant van de weg, ernaast is een hek aan de zijkanten 60 cm betonnen muurtjes, hier stap je overheen en volg het stenen wandelpad omhoog. Te voet klimmen we nu van 1100 naar 1600 meter naar de Montagna Scalone.
Onderweg prachtige Atlasceders duizenden zijn er aangeplant, kennelijk zijn ze beter bestand tegen de droogte en de warmte van Sicilië want ze doen het hier geweldig. Ook de kleuren van de Pinus halepensis zijn prachtig vooral als ze afsteken tegen de lichte rotsen. Op de drempel van de 20ste eeuw dacht men dat de soort geheel was uitgestorven, maar in 1957 zijn 22 volwassen bomen op 1600 meter hoogte herontdekt op bovengenoemde bergen.

Lees meer

Abieto nebrodensis (21) vervolg

Abieto nebrodensis (21) vervolg

Na 2 uur wandelen bereiken we het bordje Sentiero Abies 0.20, Het pad met het trapje ingaan, links zie je vlechtschermen geplaatst om vallende stenen op te vangen. We komen nu bij de Abies nr.22, ingesloten door plaatselijk loof, vermoedelijk om verdroging tegen te gaan, in zijn nabijheid is een nieuwe 6 jarige Abies nebrodensis geplant. Het geheel is omheind door schapengaas, maar je kan er makkelijk over klimmen, dus de bescherming is minimaal. We volgen het Ecopad nog 500 meter en daar zie je ze nr. 16 en 17 gebroederlijk naast elkaar. Van de 22 overgebleven bomen zijn er nog maar 3 in staat nakomelingen te genereren. De boom staat op de IUCN rode lijst no 1. en is samen met de Chinese Abies beshanzuensis, waarvan er nog drie zijn de meest bedreigde zilverspar ter wereld. Inmiddels is gestart met een adoptie programma, in de buurt is nieuwe aanplant geen succes gebleken ( begrazing en onvoldoende diepte van de grond ) bij particulieren en bezitters van zomerhuizen in het Madonie park in de Apennijnen en het Arboretum van Hubertus Nimsch in Freiburg zijn grotere aantallen uitgezet die het goed doen. De boom groeit in rode leemgrond vermengd met kalksteen brokken. Van de exemplaren die wij hebben gezien zijn de naalden niet langer dan 1,5 cm. De naalden zitten grotendeels aan de bovenkant van de twijg en vormen een krans, zijn plat en eindigen met een lichte inkeping. De knop is bijna rond en bruinrood. Aan de onderkant twee grijze strepen en van boven op het einde van de naald ook een lichte streep. De twijg kleurt in 4 jaar van licht bruin naar donkerbruin. De kegels zijn in september lichtbruin/paars en afgezet met hars. Ze zijn 12 tot 16 cm lang en hebben ongeveer 150 schubben waarbij het puntje naar beneden is gericht. In 1844 schrijft de Napolitaanse botanicus Giovanni Gussone, grote bossen in het gebergte zijn vernietigd. De laatste bossen vielen ten prooi aan illegale exploitatie. In 1906 maakt de landbouwer Giuseppe di Maria nog melding van de laatste boom die groeide bij de plaats Cervi Vallone. We mogen aannemen, dat de ontbossing en daarna de erosie het einde van de populatie hebben ingeluid. Regeneratie is door de ontbossing nauwelijks meer mogelijk. Bovenstaand artikel is ook gepubliceerd in het blad van de Nederlandse coniferenvereniging.

September 2010 bezochten we Sicilië, daar waar de laatste zilversparren staan is het prachtig wandelen en heerlijk rustig.

Rex Leber.

Lees meer

Abies nephrolepis (232)

Abies nephrolepis (232)

Quatrebras
De Oost-Siberië spar. De twijgen eindigen vierkant, dit kan doordat de naalden naar de top toe kleiner worden. Behoort in de sectie Balsamea. Bast is rozegrijs, kroon kegelvormig en de takken horizontaal. Gekneusde naalden zijn kleverig en ruiken naar verf.

Lees meer

Abies nordmanniana (23)

Abies nordmanniana (23)

Olgerweg Engelbert. Prachtige zilverspar mooi in harmonie met het huis. De naalden plat liggend bedekken geheel de tak. Kegel met uitstekende bractiën. De foto met meerdere kegels is genomen in Anloo. De boom aan de Olgerweg is een door mij opgekweekt exemplaar. Foto 5 een Norman bij Milena.

Lees meer

Abies pinsapo (26)

Abies pinsapo (26)

Quatrebras
Direct na het uitlopen van de loot in het voorjaar zie je bij nieuwe twijgen tijdelijk twee kleuren. Als je de twijg nauwkeurig bekijkt blijkt dat de twijg rood kleurt en ook het voetje van de naald heeft deze kleur, verder is de naald groenblauw, dit geeft de twijg twee kleuren, deze tweekleurigheid verdwijnt in de loop van het jaar. Het verschijnsel is ook gezien bij de Picea retroflexa.

Lees meer

Abies recurvata (28)

Abies recurvata (28)

Wimpel
Diversen gekweekt. Herkenbaar aan de teruggetrokken naalden.
Foto 1 en 5 zijn genomen half juni van de Recurvata die in het Smulbos staat. De laatste foto laat duidelijk de witte kleur zien van de twijg.

Lees meer

Abies religiosa (238)

Abies religiosa (238)

Quatrebras
8 zaailingen opgekregen in 2017.
Zijn thuisbasis is de Sierra Volcania Transversal in Mexico.
Kenmerkend de bijzonder grote kegels.

Lees meer

Abies sachalinensis (29)

Abies sachalinensis (29)

Quatrebras
Aantal opgekweekt uit zaad, 20 stuks. Achter de zaailingen een exemplaar van Johan Meinsma. Zoals de naam al doet vermoeden groeit de zilverspar op het eiland Sachalin boven Japan. Het eiland is van Rusland en heet officieel Sakhalin. Op de twijg groeien willekeurig groeiknoppen. Het witte gedeelte op de knop is hars. Aan de noordelijke kust bevind zich het grootste gas en oliewin gebied van de wereld. Meerdere uitgeplant in het Smulbos. De foto van de kegel is in mei 2018 genomen, opvallend vooral de goudkleurige randen om de zaadschubben.

Lees meer

Abies spectabilis (30)

Abies spectabilis (30)

Quatrebras
Bewoner van de hoge Himalaya 2600-3800 meter. Afganistan, N-Indië, Kasjmir en Nepal. Kenmerkend is de zilverkleurige onderkant van de naalden. De naalden staan alle rondom de twijg met een bleke streep op de bovenkant en twee groenachtig witte strepen aan de onderzijde, er is sprake van kamvorming bovenop de twijg. De twijg is kloek en recht en in het begin onder een hoek van 45 graden omhooggericht. De lengte is tussen de 3 en 5 cm. Het is een mooie zilverspar die 50 tot 60 meter hoog kan worden.

Lees meer

Abies squamata (31)

Abies squamata (31)

Quatrebras

Zeldzame boom uit China met als bijzonder kenmerk de ruwe bast.
Ze groeien op het Z-O deel van het Tibetaanse Plateau samen met de
Balfour spar de Picea likiangensis var. hirtella. Er zijn 4 zaailingen gekweekt, er zijn twijfels of het de Abies squamata is, afwachten maar even of ze over enkele jaren een ruwe kenmerkende bast krijgen. Er moet dan ook een huidmondje aan de top zitten.

Lees meer

Abies pindrow (25)

Abies pindrow (25)

Wimpel
Diversen gekweekt. Mooie lang naaldige zilverspar afkomstig uit de Himalaya. Naalden verspreid / gekromd naar voren gericht. Zou niet winterhard zijn, maar is dit tot op heden wel. In de natuur door vele sneeuwval smal, hier breed uitbroeiend.

Lees meer

Abies procera (27)

Abies procera (27)

Quatrebras
Karmozijnrood de mannelijke bloei in de Abies procera, ze bevinden zich voornamelijk onder de tak en zijn zo zwaar dat ze de tak laten buigen. Het is een lust voor het oog deze bloeiwijze.

Lees meer

Abies pinsapo (26)

Abies pinsapo (26)

Quatrebras

In 2007 hebben we de Spaanse zilverspar opgezocht en er een verslag over geschreven. In nummer 45 van de Nederlandse coniferenvereniging is het verslag geplaatst.

Egel zilverspar Abeto de Espana ( Abies pinsapo )

Vanuit het “Genalguacil “natuurreservaat kijkt de A.pinsapo neer op het mondaine Marbella aan de Costa del Sol in Zuid Spanje. Hier op minimaal 1100 meter boven de zeespiegel groeit in het Bermeja gebergte de Andalusische nationale boom de Abeto de Espana.
Het was de Zwitserse plantkundige Edmond Boisser die de boom in 1837 op het Iberische schiereiland ontdekte. De Abies bezoeken ?, rij vanaf Marbella over de A7 richting Estepona, bij Palazio de Congras rotonde driekwart nemen, in de middenberm staan mooie palmen, twee beelden en mooie lantaarnpalen langs de kant van de weg, langs Campo de futbol en dan de Avenida Andalucia in, vervolgens bij de Mercadona rechtsaf de Avenue Reales over de tolweg en dan de bergen in, na 15 km volgt het bord “ Los Reales de Sierra Bermeja “ de slagboom passeren na 3 km volgt weer een bord “Paseo de los Pinsapos “ hier de auto parkeren. Volg nu de wandelroute van ongeveer 2 uur.
Je bent nu in de prehistorie, ieder moment kunnen dinosaurussen tevoorschijn komen, veel rotsen zijn begroeid met mos en daartussen zuivere bestanden van de Abies pinsapo. Al voor de ijstijd en reeds in het Tertiair bestond de boom al, er was toen een veel groter verspreidingsgebied, een groot deel van de toenmalige populatie is omgekomen door gletsjerijs. Tegenwoordig is de grootste bedreiging schimmel ( heterobasidium annosum ) deze tast de wortels en de stam aan waarna de boom omvalt. In het begin van de vorige eeuw is door meerdere oorzaken het aantal bomen sterk geslonken, in 1964 was nog 700 hectare begroeid met de spar, dankzij een zorgvuldig bosbeheer is het nu 5000 hectare.
De boom komt verder voor in de Sierra de Grazalema in de provincie Cadiz.
In Marokko groeit de boom in het Rif gebergte en de Jebel Tazaot, dit zijn de variaties marocana en tazaotana.
De Abies pinsapo wordt 25-30 meter hoog en oudere bomen hebben een conische kroon. De bast is donkergrijs en op latere leeftijd gegroefd en geschilferd. Naalden zijn blauw, spiraalvormig, kort 1 tot 1,7 cm en spits, onder en bovenkant met lichte strepen, opvallend zijn de ietwat gezwollen huidmondjes. De knoppen eivormig bruinrood met wat lichte harsplekjes.
De boom groeit in kalkrijke rotsachtige bodems en kan 300 jaar oud worden, de jaarlijkse regenval in het gebied is 960 mm. In Nederland is de boom redelijk winterhard.
In Marokko groeit de boom samen met de Cedrus atlantica.
Tussen hun 25 en 35ste levensjaar zijn de bomen zaaddragend.
De Abies pinsapo behoort samen met de Algerijnse zilverspar ( Abies numudica ) tot de sectie Piceaster. De Sierra Bermeja heeft een oppervlakte van 1236 ha en het hoogste punt is 1450 meter, het gebergte is rijk aan magnesium en geoxideerd ijzer die de rotsen roodgember kleurt, een tint waaraan de naam van het gebergte is ontleend. Bovenin de bergen zie je in de verte het Rif gebergte in Marokko, hier groeien de variaties.
Een bezoek aan Andalusië is meer dan de moeite waard, bezoek dan de prachtige steden Sevilla, Ronda ( oudste stierengevecht arena ) en Granada ( Alhambra ) de parel van Andalucia, maar geniet vooral van de schilderachtige witte dorpjes.

Rieks Leber.
Aantal wild verzameld, een geschonken aan Pinetum Blijdenstein en een aan Pinetum Ter Borgh in Anloo.

Lees meer

Abies veitchii (32)

Abies veitchii (32)

Blijdenstein

Een uit midden Japan afkomstige zilverspar.
Naalden houden tot in de top dezelfde breedte.

Lees meer

Abies vejari (33)

Abies vejari (33)

De Monterrey zilverspar komt voor in Coahuila, Nuevo Leon en Tamaulipas en dat allemaal in Mexico.

Lees meer

Abies yuanbaoshanensis (8)

Abies yuanbaoshanensis (8)

In Pinetum Quatrebras.

De boom komt voor in de Chinese provincie Guangxi. Er komen nog maximaal 700 exemplaren voor in het gebied. Eigenlijk is de zilverspar gekocht om zijn mooi groene kleur zijnde de Abies delavayi `Green Giant`.Het is een takstek en krijgt nu al kegels. De kegel is groen en lijkt erg veel op die van de Abies yuanbaoshanensis, is het vrij zeker ook op andere kenmerken. De kegels van de Delavayis zijn paars dus het is zeker geen Abies delavayi. De mannelijke bloei is geel en heeft stuimeel gegeven. In 2019 zal ik proberen zaad op te krijgen. De V vorm op de 5e foto is ook heel kenmerkend.

Lees meer

Araucaria heterophylla

Araucaria heterophylla

Tenerife

Lees meer

Araucaria bidwillii

Araucaria bidwillii

Botanische tuin Puerto de la Cruz Tenerife.

Lees meer

Afrocarpus gracilor (212)

Afrocarpus gracilor (212)

Quatrebras
De Afrocarpus gracilor komt voor in Ethiopië, Kenia, Tanzania en Oegand. Is de laatste winters nog steeds winterhard.

Lees meer

Afrocarpus mannii (191)

Afrocarpus mannii (191)

Quatrebras
In het begin 's winters binnengehaald. In 2015 en 2016 's winters buiten en dat overleefd nog steeds.

Lees meer

Araucaria araucana (60)

Araucaria araucana (60)

Quatrebras
De bij ons ook winterharde apenboom.

Lees meer


inloggen